ΔΕΙΓΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ ΤΑ F-35

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εμπορικό σόου «δειγματισμού» οπλικών συστημάτων θύμιζε η ημέρα των «Διακεκριμένων Επισκεπτών» στο πλαίσιο της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ με το πομπώδες όνομα «Οργή του Ποσειδώνα» (POSEIDON’S RAGE 22), που ολοκληρώνεται σήμερα στη Σούδα.

Από το όλο στήσιμο της εκδήλωσης ήταν σαφές πως το επίκεντρο ήταν τα μαχητικά F-35 που σκοπεύει να αγοράσει η ελληνική κυβέρνηση από τις ΗΠΑ, καταβάλλοντας περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ομιλίες των επισήμων πραγματοποιήθηκαν μπροστά σε ένα σκηνικό που περιλάμβανε αυτό το «υπέροχο» αεροπλάνο, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν τον Μάιο, ενώ όλοι οι ομιλητές πλαισιώνονταν από την ελληνική και την αμερικανική σημαία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τα F-35 πραγματοποιούσαν πτήσεις γύρω από το υπόστεγο της 115 Πτέρυγας Μάχης, διακόπτοντας αρκετές φορές με τις θορυβώδεις διελεύσεις τους τις ομιλίες των επισήμων. Μετά την επίσημη τελετή υποδοχής της αμερικανικής Μοίρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη ξεναγήθηκαν από τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στη «στατική έκθεση» των F-35, ενώ για αρκετή ώρα τούς εκτέθηκαν οι αυξημένες δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των αεροσκαφών που πρόκειται να προμηθευτεί η Ελλάδα.

Χαμόγελα από τον Ν. Δένδια, τον Ν. Χαρδαλιά και τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, γιατί προφανώς λεφτά υπάρχουν για… όπλα

Στην ομιλία του πάντως ο υπουργός Eξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τα αεροπλάνα αυτά αγοράζονται «από το υστέρημα των Ελλήνων πολιτών», βοηθώντας, ωστόσο, όπως είπε, «να χτίσουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είδαμε ποτέ». Αναφερόμενος εμμέσως στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «οι ΗΠΑ και η Ελληνική Δημοκρατία στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών».

Περί… δημοκρατίας

Τη σταθερή προσήλωση της χώρας του στη σταθερότητα στην περιοχή τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, κάνοντας όμως αίσθηση με τη δήλωσή του περί… δημοκρατίας. Οπως είπε ο κ. Τσούνης, η Ελλάδα είναι η χώρα όπου γεννήθηκε πρώτα η δημοκρατία και συνεργάζεται με τη χώρα «με την πιο επιτυχημένη δημοκρατία», εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ και δημιουργώντας αίσθηση, τουλάχιστον μεταξύ των δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την τελετή.

Και ενώ αυτά συνέβαιναν στη βάση της Σούδας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, χαρακτήριζε την αγορά των F-35 από την Ελλάδα «νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλει στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και στη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ», ενώ ο Ελληνας υπουργός είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής του Προγράμματος F-35 του Πενταγώνου, αντιστράτηγο Μάικλ Σμιτ.

Στο τραπέζι των συνομιλιών στο Πεντάγωνο πάντως, τέθηκε και η αποφασισμένη διεύρυνση της βάσης στη Σούδα, γεγονός που αυτές τις ημέρες δοκιμαζόταν στην πράξη μέσω της άσκησης «Οργή του Ποσειδώνα», αφού για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε μια ολόκληρη μοίρα αμερικανικών μαχητικών και συγκεκριμένα των 10 μαχητικών F-35 και των 14 αεροσκαφών F-15 που μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Παράλληλα, συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς τα «ψώνια» της ελληνικής κυβέρνησης από την παγκόσμια πολεμική βιομηχανία αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ημερών, προετοιμάζεται η αγορά τριών κορβετών (πιθανότατα από την Ιταλία, με κόστος 2 δισ.), ενώ ακόμα 1 δισ. πρόκειται να δαπανηθεί στη Γερμανία για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αρμάτων μάχης. Προφανώς για όπλα… λεφτά υπάρχουν.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 20.07.2022