ΓΛΕΝΤΙ! ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θα ήταν για γέλια. Αλλά κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έστω και για το τυπικό του πράγματος, τα κομματικά επιτελεία πρέπει να φτιάξουν μια ανακοίνωση για το Περιβάλλον…

Βάλε λίγο από κλιματική αλλαγή, μισό κιλό από προστασία των δασών, των θαλασσών και της φύσης γενικότερα, ρίξε και μια τζούρα από οικολογία και πράσινη ανάπτυξη και έχεις φτιάξει μια ανακοίνωση μούρλια για να τους κοροϊδέψεις όλους και να νομίζουν πως είσαι περιβαλλοντικά ευαίσθητος.

Προς θεού μην πεις τίποτα κακές λέξεις όπως ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης κτλ γιατί αναστατώνεται το φιλοθεάμον κοινό που δεν τα σηκώνει αυτά. Ούτε για Λάτση στο Ελληνικό, ούτε για την Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, ούτε φυσικά για Exxon Mobil στην Κρήτη πρέπει να πεις.

Κρίμα είναι να χαλάμε τις καρδιές μας ενώ μπαίνει το όμορφο καλοκαιράκι και θα ξεχυθούμε στις παραλίες. Φέτος δε, που είμαστε εν μέσω εκλογών, ένας λόγος παραπάνω για να είναι οι εκδηλώσεις πιο μαχητικές και πιο… πράσινες. Πάμε…

ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία σκέφτηκε λόγω της ημέρας να μας καλέσει να ανακυκλώσουμε όλα τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών και όλο το προεκλογικό υλικό της (αφίσες, κάρτες, φυλλάδια κτλ).

Για τον σκοπό αυτό σε όλα τα εκλογικά της κέντρα θα βρείτε ειδικούς κάδους για να πάτε να πετάξετε εκεί τα προηγούμενα ψηφοδέλτια που δεν πρέπει να τα μπερδέψετε με αυτά της 25ης Ιουνίου γιατί θα είναι άκυρη η ψήφος σας (και με την ευκαιρία να πάρετε και καινούργια για να δώσετε σε θείες, παππούδες κτλ). Τι γλυκό. Συγκινητικό πραγματικά.

Μπορεί με τον νόμο Χατζηδάκη να έχουν επιτρέψει εξορύξεις, ΒΑΠΕ μέχρι και μεταλλεία σε προστατευόμενες περιοχές, μπορεί να έχουν ρημάξει τους φορείς διαχείρισης των περιοχών NATURΑ και να πληρώνει πρόστιμα η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μπορεί να έχουν δώσει άδειες για ανεμογεννήτριες σε κάθε σπιθαμή της Ελλάδας, μπορεί να σαρώνουν κάθε πρόβλεψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μπορεί να ιδιωτικοποιούν από το νερό μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε και μπορεί να έχουν ήδη βάλει στο μάτι (ειδικά αν πιάσουν 180 βουλευτές) τις διατάξεις του Συντάγματος για την περιβαλλοντική προστασία ώστε να προχωρούν χωρίς εμπόδια τα σχέδια των επενδυτών αλλά όλα κι όλα…

Τα ψηφοδέλτια και τα φυλλάδια των υποψηφίων θα τα ανακυκλώσουν. Όχι μπράβο τους. Ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν.

Πρόσφατα η Κρήτη έδειξε πόσο καλά κατανοεί τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της ΝΔ υποδεχόμενη τον Χατζηδάκη και τον νόμο του όπως του έπρεπε…

Για φέτος η κυβέρνηση μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είχε ήδη πριν τις εκλογές οργανώσει 40 εκδηλώσεις σε προστατευόμενες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους (Κοινώς, ελάτε να δείτε τι σκοπεύουμε να καταστρέψουμε στην επόμενη τετραετία…).

ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ το πράγμα δυσκολεύει. Στόχος είναι να πατήσουν και στις δύο βάρκες. Και με τους επενδυτές (αν θες κυβέρνηση δεν γίνεται αλλιώς) αλλά και με τα κινήματα.

Κεντρική συνιστώσα του κόμματος είναι ο παλιός «Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας» που όλοι αγαπήσαμε. Μόνο που σήμερα την Αριστερά την τιμούν με αριστερά μνημόνια, τα κινήματα (βλ. Ελληνικό, Εξορύξεις κτλ.) δεν θέλουν ούτε ζωγραφιστό να τον βλέπουν ενώ την Οικολογία την εννοούν κάπως… περίεργα: Τα έγραψα και πρόσφατα στο TVXS και θύμωσαν πολύ μαζί μου οι σύντροφοι στην Κρήτη.

Δεν πειράζει, έτσι είναι αυτά, όταν δεν έχεις επιχειρήματα θυμώνεις και αναζητάς σωτηρία σε κάτι site τόσο «αριστερά» που μπορούν να καταπιούν αμάσητο μέχρι και τον Κουράκη και τελικά καταντούν τόσο αξιόπιστα ώστε να τα διαβάζουν μόνο τα μέλη της Νομαρχιακής.

Και μόνο το παράδειγμα της Περιφέρειας Κρήτης όπου η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ έφερε εξορύξεις, εκποίηση δημόσιου χώρου για κατασκευή καζίνο, καταστροφή της Πεδιάδας για ένα άχρηστο αεροδρόμιο της ΤΕΡΝΑ, ανεμογεννήτριες στην κορεσμένη Σητεία παρά τις τεράστιες αντιδράσεις και άλλα πολλά, φτάνει για να καταλάβετε.

(Ειδικά δε στο Ηράκλειο, η περιβαλλοντική εξαπάτηση γίνεται τόσο μεγάλη που ανεχόμαστε μια κυρία Τσουκαλά, πολιτική γυρολόγο ως «αντιεξορύκτρια», να βρίσκει τελικά στέγη στο ίδιο το κόμμα που έφερε τις εξορύξεις στην Κρήτη, εκπροσωπώντας δήθεν τα «κινήματα», που φυσικά δεν την εξουσιοδότησαν ποτέ για κάτι τέτοιο).

Αφήνω γλυκά εδώ αυτή τη φωτογραφία μήπως θυμίσει κάτι στην κυρία Τσουκαλά για το κόμμα που βρίσκεται σήμερα και μήπως αναγνωρίσει τους έξι χαρούμενους κυρίους που υπογράφουν για τις εξορύξεις στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2019 (και πάλι κοντά στην Ημέρα Περιβάλλοντος ήταν).

Αφήνω γλυκά εδώ αυτή τη φωτογραφία μήπως θυμίσει κάτι στην κυρία Τσουκαλά για το κόμμα που βρίσκεται σήμερα και μήπως αναγνωρίσει τους έξι χαρούμενους κυρίους που υπογράφουν για τις εξορύξεις στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2019 (και πάλι κοντά στην Ημέρα Περιβάλλοντος ήταν).

Το πρόβλημα είναι ότι την «γιαλαντζί» οικολογία και τη δήθεν Αριστερά την πήραν πρέφα εδώ και χρόνια τα κινήματα (και ο κόσμος γενικότερα) και έστειλαν τον ΣΥΡΙΖΑ 20 μονάδες (και βάλε) πίσω από τον Μητσοτάκη που κατάφεραν να αλωνίζει πια χωρίς σοβαρό αντίπαλο. Σήμερα 5 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Κέντρο προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος στον Βύρωνα. Είπε πως η μέρα του Περιβάλλοντος είναι «μέρα συναγερμού για την κλιματική κρίση».

Μάλλον δεν άκουσε κανέναν συναγερμό ούτε για τις ανεμογεννήτριες στο Γεωπάρκο Σητείας, ούτε για τις εξορύξεις στην Κρήτη, ούτε για την καταστροφή στην Πεδιάδα, ούτε για το Ελληνικό κτλ.

ΠΑΣΟΚ

Εδώ σεβασμός. Το κόμμα που έχει δώσει τα φώτα του καταφέρνοντας ταυτόχρονα να μάχεται για τον σοσιαλισμό και το περιβάλλον, το κόμμα που διαχρονικά παραδίδει μαθήματα (κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ) για το πώς να κάνεις ταυτόχρονα και συμπολίτευση και αντιπολίτευση στον εαυτό σου, αυτό το κόμμα θα αξίζει για πάντα μια θέση στην πράσινη καρδιά μας.

Μπορεί να έχει ήδη κλείσει δεκαετία εκτός κυβέρνησης αλλά η δουλειά που έκανε στο περιβάλλον δεν έχει ξεχαστεί.

Την θυμήθηκε εξάλλου ο δόκτωρ Λάτσης όταν ευχαρίστησε δημόσια και τις τρεις κυβερνήσεις (Σαμαρά – Βενιζέλου, Τσίπρα και Μητσοτάκη) για το δώρο που του έκαναν στο Ελληνικό. Και μόνο τα ονόματα του Κώστα Λαλιώτη αλλά και του «πατριάρχη των εξορύξεων», του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη φτάνουν για να περιγράψεις όσα δεν μπορούν να χωρέσουν σε τόμους πολιτικών εγχειριδίων για το πώς μπορείς να λέγεσαι υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και να κάνεις τα πάντα εναντίον του περιβάλλοντος και υπέρ της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γιάννης Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ. Λέγεται πως θα έδιναν μάχη για το ποιος θα πάρει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αν φτάναμε στην υλοποίηση της «προοδευτικής διακυβέρνησης», κάτι που ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ…

Όσο για τη νεότερη εκδοχή των «πράσινων πολιτικών» του Νίκου Ανδρουλάκη είναι τόσο στρατηγικά επικεντρωμένη στο περιβάλλον όσο σαφής ήταν και ο στόχος για τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό.

Με ευκαιρία τη σημερινή μέρα ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου (που πήρε τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ευρωκοινοβούλιο) μας είπε πως «η περιβαλλοντική συνείδηση είναι ο νέος Πατριωτισμός» και ένα ρίγος διαπέρασε τη ραχοκοκαλιά των (ούτως ή άλλως «πράσινων») ψηφοφόρων του κόμματος.

Γλέντι λοιπόν

Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή μέρα δεν είναι απλά μια γιορτή. Είναι ένα γλέντι τρικούβερτο που μας βρίσκει όλους ενωμένους. Δεξιούς, φιλελεύθερους, κεντροδεξιούς, σοσιαλιστές, αριστερούς και κεντροαριστερούς αγκαλιασμένους με τους εργολάβους και τις πολυεθνικές να υμνούμε τη φύση, το περιβάλλον και τον πλανήτη μας σε grande εκδηλώσεις και τοπικές γιορτούλες.

Κατά τη διάρκεια των δεκάρικων λόγων, ένας κόμπος ανεβαίνει στους κυρίους με τις σφιχτές γραβάτες όταν υπενθυμίζουν πως «αυτή η γη δεν είναι δική μας, την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας» και εκείνη ακριβώς την ώρα οι κυρίες διορθώνουν διακριτικά τη μάσκαρα που μπορεί να χάλασε από τη συγκίνηση. Για αυτούς είναι η σημερινή μέρα.

Όλες τις υπόλοιπες, οι ίδιοι άνθρωποι θα κοιτούν με βδελυγμία όσους αγωνίζονται για τους τόπους τους. Θα τους χαρακτηρίζουν «στενόμυαλους», «κολλημένους», «εχθρούς της ανάπτυξης», «άπλυτους», «αναρχικούς» κτλ.

Εγώ λοιπόν λέω σήμερα να μην γιορτάσω τίποτα και να διαλέγω όλες τις υπόλοιπες μέρες τη σωστή πλευρά.

Η πιο κοντινή (πραγματική) γιορτή του περιβάλλοντος είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 17 Ιουνίου στα Ιωάννινα όπου διοργανώνεται πανελλαδική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Οι εξορύξεις ξεκινούν από εκεί και σύντομα θα έρθουν και στο νησί οπότε τα ραντεβού αυτά είναι κρίσιμα για να τους σταματήσουμε. ΑΥΤΟΣ είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις το Περιβάλλον.

Δημοσιεύθηκε στο Cretanews.gr στις 05.06.2023