«ΓΑΛΑΖΙΕΣ» ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ακόμη μία οργισμένη επιστολή δέχτηκε το πρωθυπουργικό κυτίο αλληλογραφίας–παραπόνων, αυτή τη φορά από τους ξενοδόχους της Κρήτης, που κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες στον τουρισμό αν τελικά διπλασιαστεί ο ΦΠΑ στη διαμονή και σκαρφαλώσει από το 6,5% στο 13%. Οπως σημειώνουν, η ζημιά έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται και μόνο από τη φημολογία για τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου.

Η κριτική έρχεται ακόμα και από «γαλάζια» στελέχη του ξενοδοχειακού χώρου. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Γιάννη Οικονόμου (στέλεχος και υποψήφιος σε περιφερειακές εκλογές με τις παρατάξεις της Ν.Δ.), ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος, μιλώντας για «καταστροφική εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία της χώρας».

Για σχεδιασμούς που γίνονται στο πόδι μίλησε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, τονίζοντας πως από την κίνηση αυτή θα ενισχυθούν οι ανταγωνίστριες χώρες που έχουν ΦΠΑ πολύ χαμηλότερο, της τάξης του 3-5%.

Απώλειες θέσεων εργασίας

Συνακόλουθο πρόβλημα με τη μείωση της τουριστικής κίνησης είναι και η απώλεια θέσεων εργασίας στον τουρισμό της Κρήτης, γεγονός που επίσης επισημαίνεται, έστω εμμέσως, στην επιστολή των ξενοδόχων προς τον πρωθυπουργό, λέγοντάς του πως το μέτρο «θα δημιουργήσει μία ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων»…

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Ενωση Ξενοδόχων Ευρυτανίας καθώς, όπως υπογραμμίζουν, «το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας αποτελείται σε ποσοστό άνω του 90% από τον εσωτερικό τουρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η πτώση τόσο στις αφίξεις πελατών όσο και των τιμών χρέωσης των δωματίων μας και του τζίρου των επιχειρήσεών μας έχει ξεπεράσει το 60%».

Πλήρως αντίθετοι με ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία δηλώνουν και οι ακτοπλόοι, που τονίζουν πως αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, υπάρχει κίνδυνος «να ανατραπεί εν μια νυκτί όλο το θετικό αποτέλεσμα που με κόπο οικοδομήθηκε την προηγούμενη χρονιά στον κλάδο της ακτοπλοΐας».

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) υπογραμμίζει ότι μετά την επιτυχημένη απόδοση του μέτρου χαμηλού ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές υπηρεσίες και στις νησιωτικές περιοχές και την αδιαμφισβήτητη θετική συμβολή του στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος και του ΑΕΠ της χώρας μας, περίμεναν όχι μόνο την εδραίωσή του, αλλά και την επέκτασή του και σε άλλους ζωτικούς τομείς ανάπτυξης, ιδιαίτερα δε στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας.

Σημειώνουν ότι την περίοδο 2009–2013 η ακτοπλοΐα έχασε 11.500.000 επιβάτες και ότι το 2014 είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία η ακτοπλοϊκή κίνηση δείχνει σημεία ανακοπής της πτωτικής πορείας και μάλιστα παρουσιάζει οριακή αύξηση σε σχέση με το 2013, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην αύξηση της τουριστικής κίνησης, στην οποία οφείλεται το 60% του συνόλου των διακινουμένων με τα πλοία.

(Κεντρική φωτογραφία: Καταιγισμό αντιδράσεων απο ξενοδόχους και ακτοπλόους δέχεται η κύβερνηση προ του ενδεχομένου αύξησης του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.12.2014