ΒΟΗΘΗΜΑ 2.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους φοιτητές που διέμεναν στην εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους από τη φωτιά της Κυριακής, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο ίδιος επισκέφθηκε τους χώρους της (πρώην) φοιτητικής εστίας, η οποία έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ προωθείται άμεσα και η κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση των φοιτητών στο Ηράκλειο.

Με τη συνδρομή ξενοδόχων της πόλης δρομολογήθηκε ήδη η φιλοξενία των πληγέντων 69 φοιτητών σε δωμάτια, αλλά και η μόνιμη στέγαση όλων των δικαιούχων φοιτητών (συνολικά 120) καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς με κάλυψη του κόστους από το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης.

Παράλληλα, δρομολογείται η δημιουργία νέου κτιρίου για τη φοιτητική εστία στο Ηράκλειο, στην ευρύτερη περιοχή των Βουτών, όπου βρίσκεται η νέα πανεπιστημιούπολη, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως το υπουργείο αναμένει την κτιριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτιρίου.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, τα κονδύλια για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος αλλά και για τη φιλοξενία των φοιτητών σε ξενοδοχεία για όλο το ακαδημαϊκό έτος θα διατεθούν από το υπουργείο σε συνεργασία με το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

«Η βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, να στεγαστούν οι φοιτητές και να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή λειτουργία στο Πανεπιστήμιο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας.

Σε σχέση με τη ρύπανση στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση σε σχολικά κτίρια αλλά και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που συνορεύουν με τις εγκαταστάσεις που κάηκαν.

Οπως επίσης ανακοινώθηκε, στο Ηράκλειο μεταβαίνει κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Η διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη τόνισε πως οι μέχρι στιγμής μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έδειξαν πως όλα είναι σε φυσιολογικό επίπεδο και οι πρώτες μετρήσεις για τον αμίαντο ήταν φυσιολογικές.

Πάντως, τα πέντε γειτονικά σχολεία θα μείνουν και σήμερα κλειστά μέχρι να γίνουν πλήρεις καθαρισμοί και πιθανόν να ανοίξουν ξανά αύριο Τετάρτη.

Πολύτιμες συλλογές

Μεγάλη ανησυχία υπήρξε για τις συλλογές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που φυλάσσονταν στο κατεστραμμένο κτίριο του Πανεπιστημίου.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο ερευνητής Πέτρος Λυμπεράκης, πρόκειται για τη δουλειά δεκάδων ερευνητών επί 30 χρόνια και αφορά όχι μόνο την Κρήτη, αλλά ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν δείγματα φυτών και ζώων που έχουν συλλεχθεί από περιοχές της γης όπου θα αργήσουμε πολύ να ξαναπάμε για έρευνα, όπως η Συρία και η Λιβύη», λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως οι συλλογές αυτές αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την επιστήμη παγκοσμίως και όχι μόνο για την Κρήτη.

Αν και οι συλλογές δεν καταστράφηκαν, ωστόσο η μεταφορά τους κρίνεται πλέον απολύτως απαραίτητη. Στην προσεχή συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου θα αποφασιστεί η μεταφορά των εργαστηρίων σε διπλανό κτίριο, ενώ ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για οικονομική βοήθεια από την πολιτεία για το έργο της μετεγκατάστασης.

Σε ό,τι αφορά την τύχη των καμένων κτιρίων, αυτά φαίνεται πως οδεύουν προς κατεδάφιση, ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρύτανης του Πανεπιστημίου επανέφερε το σενάριο της δημιουργίας θεματικού μινωικού πάρκου, πρόταση που έχει καταθέσει η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ωστόσο, η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως η εξαίρεση που δόθηκε το 1979 για τη δημιουργία των κτιρίων του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να ισχύσει αυτόματα και για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, εφόσον πρόκειται για αρχαιολογική ζώνη Α, στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο υπουργός Παιδείας, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής μετά την πυρκαγιά).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 25.09.2018