ΑΧΥΡΕΝΙΑ ΣΠΙΤΙΑ (ΙΙ): ΑΡΧΑΝΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ για τις πρωτοβουλίες φυσικής δόμησης, η τηλεόραση από τους Πολίτες ξεναγείται στο “Archanes Project” και παρακολουθεί την ανέγερση δύο κατοικιών με ξύλινο σκελετό και τοιχοποιία από λάσπη και άχυρο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκε οικοδομική άδεια αφού πρώτα οι ίδιοι οι κατασκευαστές πιστοποίησαν τα υλικά τους ενώ ο επικεφαλής του project μας εξηγεί τις ευνοϊκές προβλέψεις του νέου νόμου που επιδοτεί με επιπλέον δόμηση τα κτίρια από φυσικά υλικά.

Οι ιδιοκτήτες των «αχυρένιων» σπιτιών στις Αρχάνες τονίζουν πως τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους θα είναι επισκέψιμα για το κοινό. Στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το αισθητά χαμηλότερο κόστος κατασκευής και συντήρησης του κτιρίου αλλά κυρίως, η επαφή με μια διαφορετική φιλοσοφία και στάση ζωής σε αρμονική συνύπαρξη με τη φύση…

Η Κρήτη λόγω κλίματος είναι ιδανικός τόπος για την κατασκευή κτιρίων με μεθόδους φυσικής δόμησης και εκτός από την Κριτσά και τις Αρχάνες αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί στα Χανιά, στο Παλαιόκαστρο Ηρακλείου και αλλού.