ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δεν είναι μόνο για τον Ασάνζ και το WikiLeaks. Δεν είναι μόνο για μια συγκεκριμένη δίκη. Είναι για την ελευθερία της ενημέρωσης, την ελευθερία του λόγου. Είναι γιατί αύριο θα έρθει η σειρά σου αν αποφασίσεις να κάνεις χωστά τη δουλειά σου ως δημοσιογράφος. Είναι γιατί στοχοποιείσαι ήδη ακόμα και αν ως απλός πολίτης παίρνεις θέση ή αναζητάς την αλήθεια.

Αυτός ο άνθρωπος αγωνίζεται για σένα και για όλους μας.

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος: «ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ»

Η δημοσιογράφος, Λαμπρινή Θωμά, μιλά για την δίκη του Τζούλιαν Άσανζ την οποία παρακολουθεί στο Λονδίνο και στην οποία κρίνεται το δικαίωμα στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία και η ίδια η ελευθερία του Τύπου.

Η ίδια μιλά για τα εμπόδια που συναντούν οι δημοσιογράφοι για να καλύψουν τη δίκη, αναφέρεται στην παραπληροφόρηση της Βρετανικής Δικαιοσύνης και στον αποκλεισμό, ειδικά αντισυστημικών μέσων της Αυστραλίας (χώρα καταγωγής του Άσανζ) ενώ σημειώνει ότι όσοι δεν βρίσκονται στην περιοχή του δικαστηρίου, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση ούτε στο λινκ για να την παρακολουθήσουν.

Παράλληλα επισημαίνει ότι σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ, υπάρχει ο κίνδυνος, όχι μόνο να διωχθούν όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά θα ανοίξει η πόρτα για να διώκεται γενικά η δημοσιογραφία ενώ σημειώνει την τραγική κατάσταση της υγείας του.

Όσον αφορά την διαδικασία της δίκης, αναφέρει ότι στόχος της υπεράσπισης είναι να καταρρίψουν την πρώτη απόφαση του 2021 που ουσιαστικά άνοιγε την πόρτα έκδοσής του, κάτι που όμως δεν έγινε με το σκεπτικό της κατάσταση της υγείας του και μόνο, «φοβούμενοι» την περίπτωση αυτοκτονίας.

Τέλος μιλά για τις προσπάθειες απαγωγής ή δολοφονίας του από την CIA και τονίζει την άμεση σύνδεση της πιθανής εκλογής Τραμπ με το μέλλον της υπόθεσης ενώ σημειώνει ότι αν τελικά εκδοθεί, θα αντιμετωπίσει κατηγορίες οι οποίες επισύρουν την ποινή του θανάτου.

Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 και του DIEM25: «ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΥΛΙΑΝ, ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και του DIEM25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλά για την δίκη του Τζούλιαν Άσανζ, ο οποίος ήταν από τους ιδρυτές του DIEM25, παίρνοντας σαφή θέση και από την πρώτη στιγμή την εκστρατεία για την απελευθέρωσή του.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας του που έχει επιδεινωθεί σε τραγικό βαθμό όντας χρόνια σε πλήρη απομόνωση, κλειδωμένος σε ένα μικρό κελί, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας ή έξοδο από το κτίριο, έχοντας μόλις με ένα ραδιόφωνο το οποίο ελέγχεται και όριο τρία βιβλία.

Όπως επισημαίνει, πρόκειται για έναν κρατούμενο που δεν έχει δικαστεί ποτέ, τονίζοντας ότι δεν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της δίκης, αφού πρόκειται για δεύτερη έφεση και το αποτέλεσμα είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένο και η μοναδική ελπίδα είναι να σταματήσει η δίωξη.

Παράλληλα αναφέρει ότι δεν υπάρχει πρακτικά Δημοκρατία στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι επιβάλλονται ανισότητες, οικονομικές και κοινωνικές, ενώ υπογραμμίζει ότι «σήμερα έρχονται για τον Τζούλιαν, αύριο θα έρθουν για σένα».

Χρήστος Δημόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: «ΜΟΝΟ ΑΙΤΗΜΑ Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΣΑΝΖ»

Ο Χρήστος Δημόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, μιλά για την δίκη του Τζούλιαν Άσανζ τονίζοντας πως θίγονται ζητήματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου αλλά και το δικαίωμα των πολιτών στην γνώση.

Ο ίδιος σημειώνει ότι με την εκστρατεία της η Διεθνής Αμνηστία ζητά δύο πράματα: το ένα είναι η μη έκδοσή του στις ΗΠΑ και το κυριότερο, να απορριφθούν οι κατηγορίες που του έχουν προσάψει, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται ένα «κακό προηγούμενο» που έχει επίκεντρο όχι τόσο το πρόσωπο, όσο τις δημοσιογραφικές πρακτικές.

Όπως υπογραμμίζει, ουσιαστικά «βαφτίζεται» η ερευνητική δημοσιογραφία ως κατασκοπία, τονίζοντας ότι ο έλεγχος της πληροφορίας αποτελεί μεγάλο πρόβλημα καθώς επηρεάζεται και ελέγχεται η κοινή γνώμη.