ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΔΡΑΣΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ούτε μία ώρα υπό κράτηση δεν θα περάσει ο 44χρονος που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς παρέσυρε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε έναν 66χρονο λαχειοπώλη στα Χανιά.

Ο δράστης εγκατέλειψε το θύμα και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ επί δύο 24ωρα οι αστυνομικοί στάθηκε αδύνατο να τον εντοπίσουν.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε χθες, μετά την παρέλευση του αυτοφώρου, στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και αφού έδωσε κατάθεση αφέθηκε ελεύθερος.

Για άλλη μια φορά η νομοθεσία γύρω από τα τροχαία δυστυχήματα οδηγεί στην ατιμωρησία των δραστών των τροχαίων εγκλημάτων, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών, «ειδικά για περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή μετά από καταφανείς παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας».

Στην περίπτωση των Χανίων ο οδηγός του αγροτικού 4×4 φαίνεται να έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα, όπως δείχνουν και κάμερες καταστημάτων που κατέγραψαν το δυστύχημα αλλά και η σφοδρότητα με την οποία χτύπησε τον λαχειοπώλη, ο οποίος στην κυριολεξία διαμελίστηκε.

Εξαγοράσιμες ποινές

Για τον 44χρονο πρόκειται να οριστεί τακτική δικάσιμος, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια (η οποία, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, επιφέρει ποινή τουλάχιστον τριών μηνών) και εγκατάλειψη, που σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επιφέρει ποινή τουλάχιστον έξι μηνών.

Ο κ. Κουβίδης επισημαίνει ότι το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει για την εγκατάλειψη ποινή έως έξι χρόνια και ότι καταχρηστικά χρησιμοποιείται ο ΚΟΚ με την πολύ ελαφρύτερη ποινή.

Κατά συνήθη πρακτική, τέτοιου επιπέδου ποινές είναι εξαγοράσιμες, που σημαίνει πως οι δράστες δεν μένουν ούτε μία ώρα υπό κράτηση, ενώ από την επομένη κιόλας του δυστυχήματος μπορούν να ξαναπιάσουν το τιμόνι και να βγουν στον δρόμο.

Ο 44χρονος μέσω του δικηγόρου του επικαλέστηκε πως πριν από μερικά χρόνια είχε χάσει τη μητέρα του με παρόμοιο τρόπο, αφού την παρέσυρε και τη σκότωσε αυτοκίνητο.

Ο δικηγόρος του σε δηλώσεις υποστήριξε πως ο 44χρονος επέστρεψε στον τόπο του συμβάντος αλλά μόλις είδε πως ο λαχειοπώλης ήταν νεκρός πανικοβλήθηκε και έφυγε προσπαθώντας να αποτρέψει και τον μικρό γιο του από το αποκρουστικό θέαμα.

Ο άτυχος λαχειοπώλης ήταν το 54ο θύμα τροχαίου στην Κρήτη για το 2017.

Κι άλλοι θάνατοι

Το θανατικό στους δρόμους της Κρήτης συνεχίστηκε και με την έλευση του 2018, καθώς τροχαίο δυστύχημα με τρεις νεκρούς σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όχημα στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα γλίστρησε και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα όπου συγκρούστηκε σφοδρά με αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα, τα τρία εκ των οποίων –δύο γυναίκες και ένας άνδρας– έχασαν επιτόπου τη ζωή τους. Μεταξύ των τεσσάρων τραυματιών είναι και ένα παιδί ηλικίας 16 ετών.

(Κεντρική φωτογραφία: Το όχημα του 44χρονου που παρέσυρε και διαμέλισε έναν λαχειοπώλη στα Χανιά. Ο δράστης εξαφανίστηκε εγκαταλείποντας το θύμα του).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 04.01.2018