ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΕΚΟ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Λαβράκια» για τις πολιτικές πρακτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη έβγαλε η πρώτη συνέντευξη του Χρήστου Μαρκογιαννάκη μετά το «κόψιμό» του από τις λίστες της Ν.Δ. στα Χανιά. Ο πρώην υπουργός εξέθεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. αποκαλύπτοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει να μοιράζει διοικήσεις ΔΕΚΟ και Ανεξαρτήτων Αρχών στα στελέχη που θα μείνουν χωρίς κοινοβουλευτικό θώκο· όταν και αν γίνει πρωθυπουργός.

«Μου αντιπρότεινε όποια ΔΕΚΟ θέλω ή Ανεξάρτητη Αρχή», είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στη Νέα Τηλεόραση Χανίων και τον δημοσιογράφο Λευτέρη Κουρκουλό. «Δεν δέχθηκα, γιατί δεν θέλω επαγγελματική αποκατάσταση. Εχω δουλειά. […] δεν θα ήθελα να βρεθεί κανείς να μου πει ότι τα οικονομάω σε μία “καρέκλα” μιας ΔΕΚΟ, παίρνοντας 15.000 ευρώ. Εχω χορτάσει αξιώματα, γιατί τα κέρδισα…»

Οι αποκαλύψεις Μαρκογιαννάκη για την πρόταση… παρκαρίσματός του σε κάποια ΔΕΚΟ προκάλεσαν το δηκτικό σχόλιο από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναφέρει: «Είναι πράγματι πολύ σύγχρονη η αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Δημόσιο Τομέα ως “πάρκινγκ” στελεχών, προκειμένου να ελέγξει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν πείθει ούτε τους υποψήφιους προς “παρκάρισμα”, όπως τον Χρ. Μαρκογιαννάκη».

Ξερολούκουμο…

Γενικότερα, πάντως, η συνέντευξη Μαρκογιαννάκη ήταν η επιτομή της ιδιοκτησιακής σχέσης με την πολιτική που πρεσβεύει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης μιλούσε συνεχώς για τους «ψηφοφόρους του», τους «δικούς του» που τους προσεγγίζουν οι άλλοι υποψήφιοι κτλ. «Εδώ και ενάμιση χρόνο οι επίδοξοι αντικαταστάτες μου προσεγγίζουν τους ψηφοφόρους μου και όταν εκείνοι λένε “είμαι του Μαρκογιαννάκη”, τους έλεγαν πως ο Μαρκογιαννάκης δεν θα είναι υποψήφιος. Πώς το ήξεραν;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Ο πρώην βουλευτής έφτασε στο σημείο να προτείνει δημοψήφισμα μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. στα Χανιά, βάζοντας περίπου στοίχημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Αν δεν έρθω πρώτος στις προτιμήσεις τους, θα δεχτώ να μην είμαι υποψήφιος» είπε.

Αποκάλυψε, μάλιστα, ο ίδιος πως κατά τη συζήτηση του θέματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έθεσε στο τραπέζι και την υποψηφιότητα του ανιψιού του, Αλέξανδρου, που ενδιαφέρεται για την πολιτική (προφανώς ως αντάλλαγμα για τη δική του αποστρατεία), χωρίς όμως και εκεί να πάρει σαφή απάντηση.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε «βαθύτατα προσβεβλημένος» για τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο των Χανίων. «Επί δυόμισι χρόνια ο κ. Μητσοτάκης αρνούνταν να με δει για να μου ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του όσον αφορά το πρόσωπό μου», είπε μεταξύ άλλων, ενώ άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί πως έχει παρασκηνιακές επαφές με άλλα κόμματα, ακριβώς λόγω των ψηφοφόρων που… κρατάει. «Με βλέπουν σαν ξερολούκουμο […] Μόνο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν έχω δεχτεί οχλήσεις», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Μαρκογιαννάκης έριξε και αρκετές «μπηχτές» με αποδέκτες τις διαφορετικές τάσεις στην οικογένεια Μητσοτάκη. Θύμισε ότι ο ίδιος στήριξε την Ντόρα Μπακογιάννη όταν έφτιαξε τη Δημοκρατική Συμμαχία, είπε ότι δεν είναι ώρα να αποκαλύψει γιατί δεν στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές και ισχυρίστηκε πως αν ζούσε ο Κων. Μητσοτάκης ο ίδιος δεν θα περνούσε αυτή την περιπέτεια (εννοώντας τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο).

(Κεντρική φωτογραφία: Ο βουλευτής Χανίων Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης. *EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 26.09.2018