ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ… ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Τρεις τραυματίες, ο ένας σοβαρά, από τη μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα ● Καταγγελίες για μεγάλες ελλείψεις στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας ● Στα καμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και κλιμάκιο του ΚΚΕ.

Ένας άνθρωπος νοσηλεύεται διασωληνωμένος, μετά τη μεγάλη φωτιά που για σχεδόν ένα 24ωρο έκαιγε στην περιοχή της Ιεράπετρας, αφήνοντας πίσω τις καμένες εκτάσεις περίπου 2.000 στρεμμάτων. Ο 73χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο, ενώ αντιμετωπίζει και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς το μεσημέρι του Σαββάτου προσπάθησε μόνος του να σβήσει τη φωτιά που είχε περικυκλώσει το σπίτι του, στην περιοχή Μαύρος Κόλυμπος.

Ακόμα δύο άνθρωποι, μία γυναίκα κάτοικος της περιοχής και ένας πυροσβέστης, τραυματίστηκαν ελαφρά στις προσπάθειες της κατάσβεσης. Και στην περίπτωση του 73χρονου αναδείχτηκε το τεράστιο πρόβλημα των νοσοκομείων στο Λασίθι, καθώς, λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν κλείσει κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και έπρεπε να μεταφερθεί στο Ηράκλειο.

Η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, πάντως, φάνηκε και ως προς την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς, παρά τη μεγάλη της έκταση, διατέθηκε ένα μικρό ελικόπτερο μετά τις 3 το μεσημέρι και ενώ η φωτιά έκαιγε σχεδόν από τα ξημερώματα, ενώ και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αποδεκατισμένες, αφού δεν έχει γίνει ακόμα η πρόσληψη εποχικών πυροσβεστών. Χαρακτηριστικό είναι πως, το μεσημέρι του Σαββάτου, αποφασίστηκε να σταλεί κλιμάκιο με 17 πυροσβέστες από την Αθήνα(!), για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στο Λασίθι. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έπαιξαν οι εθελοντές που με υδροφόρες και γεωργικά μηχανήματα κατάφεραν να σώσουν τουλάχιστον τα σπίτια τους αλλά όχι καλλιεργούμενες εκτάσεις (ελαιόδεντρα και κηπευτικά, θερμοκήπια κτλ).

Μια συλληψη

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Σκινοκάψαλα, στα ανατολικά της Ιεράπετρας από λιόφυτο, στο οποίο εκτελούνταν εργασίες καύσης φυτικών υπολειμμάτων. Γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και πλησίασε στους οικισμούς Αχλιά, Μαύρο Κόλυμπο και Κουτσουρά, για τους οποίους εκδόθηκε και προειδοποίηση από το 112, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Την Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ένας άνδρας 35 χρόνων, που φέρεται να εκτελούσε τις εργασίες στο λιόφυτο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά και θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου. Το βράδυ του Σαββάτου, λόγω και της εξασθένισης των ανέμων, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμειναν για τουλάχιστον 24 ώρες στην περιοχή για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ NEWS

Στις καμένες εκτάσεις βρέθηκε, την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη περιοδεία στην Κρήτη. Αφού ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, η οποία, όπως τόνισε, «αποτελεί πλέον εθνική ανάγκη, όταν οι πυρκαγιές ξεκινούν πια από τον Απρίλιο, ύστερα από έναν άνυδρο χειμώνα, λόγω της κλιματικής κρίσης», ενώ συνεχάρη τους πυροσβέστες και όλους τους εθελοντές που έδωσαν μάχη με τη φωτιά.

Στην περιοχή, την ώρα της πυρκαγιάς βρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Ηρακλείου, Μανώλη Συντυχάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμφανή απουσία της πρόληψης για τις πυρκαγιές, καθώς και των αναγκαίων εναέριων μέσων.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 08.04.24