ΑΠΟΦΑΣΗ-ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οργή από την οικογένειά της ● Στον σύζυγο της δολοφονημένης (μπράβος και πρώην υποψήφιος της Χρυσής Αυγής), που είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση, επιβλήθηκε ποινή μόλις 8 ετών, τον Μάιο του 2022 ● Ωστόσο, αποφυλακίστηκε καθώς είχε το προνόμιο να εκτίσει την ποινή του σε αγροτική φυλακή και έκανε χρήση ευνοϊκών διατάξεων του νόμου.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε έτσι την Εφη μας. Δεν θα δεχτούμε να περάσει η ατιμωρησία και θα απευθυνθούμε και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια για να πληρώσει πραγματικά ο δολοφόνος της». Τα λόγια είναι του Εμμανουήλ Αθανασίου, δικηγόρου και πρώτου ξάδελφου της δολοφονημένης το 2016 από τον σύζυγό της στα Χανιά, Εφης Τσιχλάκη.

Η υπόθεση είχε δημιουργήσει τεράστια αίσθηση στο πανελλήνιο εξαιτίας της αρχικής προκλητικής κακοδικίας εις βάρος της μνήμης της 47χρονης γυναίκας. Το πρωτόδικο δικαστήριο στο Ρέθυμνο, παρά τα συντριπτικά στοιχεία, παρά τα κενά και τους απίστευτους ισχυρισμούς του δράστη και παρά την εμφανή σκηνοθεσία στον τόπο του εγκλήματος, είχε αποφανθεί πως η Εφη Τσιχλάκη αυτοκτόνησε.

Ο πυροβολισμός στο κεφάλι της θεωρήθηκε πως έγινε από την ίδια με το αριστερό χέρι (παρόλο που ήταν δεξιόχειρας), τα σημάδια στον αυχένα της ειπώθηκε πως είχαν προέλθει από τη… χτένα της, ενώ οι μώλωπες στο σώμα της από την προσπάθεια του συζύγου να την αγκαλιάσει και να τη σηκώσει όταν ήταν ήδη νεκρή…

Η πρώτη απόφαση είχε βγει με βάση τις ψήφους των ενόρκων, για τους οποίους υπήρχε σοβαρή υπόνοια ότι απειλήθηκαν, ενώ οι δικαστές είχαν προτείνει την καταδίκη του δράστη. «Ο ίδιος ο ιατροδικαστής που εξέτασε την Εφη αρνήθηκε να έρθει να καταθέσει στο δικαστήριο, όπου επικράτησε μεγάλη ένταση και κλίμα εκφοβισμού της οικογένειάς μας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αθανασίου.

Μετά από μακρύ δικαστικό αγώνα της οικογένειας η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό όπου ο σύζυγος της δολοφονημένης (Κ.Λ.) καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Στον δράστη, που εργαζόταν ως μπράβος σε υπηρεσίες φύλαξης γνωστών επιχειρηματιών της Κρήτης, ενώ ήταν και υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στο Ρέθυμνο, αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και τελικά του επιβλήθηκε ποινή μόλις 8 ετών, τον Μάιο του 2022.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο από την καταδίκη του, αποφυλακίστηκε καθώς είχε το προνόμιο να εκτίσει την ποινή του σε αγροτική φυλακή και έκανε χρήση ευνοϊκών διατάξεων του νόμου. «Η καταδίκη του για αυτή τη γυναικοκτονία ήταν γι’ αυτόν ένας περίπατος» λέει ο κ. Αθανασίου. Σε ανάρτησή του επισημαίνει για την αποφυλάκιση του δράστη:

«[…] είναι ένα γεγονός τόσο οδυνηρό, δεδομένου του ιστορικού αυτής της υπόθεσης, τόσο σοκαριστικό, τόσο ντροπιαστικό για την Ελληνική Δικαιοσύνη που πραγματικά δεν έχω λόγια. Δεν πιστεύω στην εκδίκηση, δεν πιστεύω στο αίσθημα μίσους. Δεν μισώ τον δολοφόνο, δεν εύχομαι καν το κακό του. Πολεμάμε όμως για να πληρώσει την απεχθή του πράξη. Πολεμάμε για δικαιοσύνη. Χωρίς να έχει δείξει την οποιαδήποτε μεταμέλεια, χωρίς να έχει παραδεχτεί καν τη δολοφονία, χωρίς να έχει ζητήσει συγγνώμη… Αν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, σήμερα θα νιώθει έρμαιο των συμφερόντων… Είναι πλέον προφανές ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ειδική μεταχείριση, εξού και οι αγροτικές φυλακές που μπήκε να εκτίσει την ποινή του. ΝΤΡΟΠΗ και μόνο ΝΤΡΟΠΗ».

Ανακοίνωση για την αποφυλάκιση του δράστη εξέδωσε ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Δηλώνουμε την οργή μας για την αποφυλάκιση του γυναικοκτόνου σωματοφύλακα και πρώην υποψήφιου της Χρυσής Αυγής […] Σε μια πατριαρχική κοινωνία που κακοποιεί, βιάζει και σκοτώνει, η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία είναι απαραίτητη».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 23.11.23