ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Από σήμερα το τριήμερο Φεστιβάλ στο Καστέλλι Πεδιάδας, δίπλα στο υπό κατασκευή φαραωνικό αεροδρόμιο

Με στόχο την ανάδειξη των επιπτώσεων από το υπό κατασκευή αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου και των ευρύτερων επιπτώσεων από την υπερτουριστικοποίηση της Κρήτης ξεκινά σήμερα το τριήμερο Φεστιβάλ «Αειθάλη» στο Καστέλλι, που διοργανώνουν η Πρωτοβουλία Save the valley και η Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση και την αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, απώτερος σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των αγώνων προστασίας του περιβάλλοντος και η απόκτηση εργαλείων και γνώσεων που θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση της γης και της ελευθερίας.

Το Φεστιβάλ έχει τρεις άξονες – έναν για κάθε μέρα:

● Παρασκευή – «Αμετρη τουριστικοποίηση: ανάπτυξη ή καταστροφή;»

Αφορά το σχέδιο μετατροπής του νησιού σε τουριστική μονάδα στα πρότυπα της Μαγιόρκας, με ένα υπό κατασκευήν αεροδρόμιο στην Πεδιάδα Καστελλίου, ΒΟΑΚ με διόδια, τουριστικές μονάδες σε κάθε παραλία. Στο όνομα αυτού του σχεδίου συμβαίνει εκτοπισμός και υπερεκμετάλλευση κατοίκων και πόρων.

● Σάββατο – «Παρενέργειες της ενέργειας»

Αφορά τη μετατροπή του νησιού σε παραγωγό και μπαταρία ενέργειας πολύ πέρα από τις τοπικές ανάγκες και δυνατότητες, που σημαίνει: καταπάτηση των βουνών από βιομηχανικού τύπου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βΑΠΕ), καταστροφή του βυθού και της θαλάσσιας ζωής για εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλόγιστη κατασκευή υβριδικών σταθμών. Ολα αυτά σε περιοχές όπου υπάρχει ελεύθερη άγρια ζωή, σε προστατευόμενες περιοχές Νatura και στην απείρως σημαντική για τη θαλάσσια ζωή ελληνική τάφρο.

● Κυριακή – «Υπάρχει κι άλλος τρόπος (με επίκεντρο τη ζωή)»

Η αναζήτηση άλλων τρόπων οργάνωσης και ζωής που συσπειρώνουν δυνάμεις δημιουργικά προς μiα κατεύθυνση που ωφελεί την ευζωία και την αειφορία του συνόλου. Τρόποι να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις βαθύτερες παθογένειες που οδήγησαν στην κατά βάση εγκληματικά καταστρεπτική στάση ζωής του σημερινού ανθρώπου και να οδηγηθούμε σε πιο ουσιώδη λειτουργικά μονοπάτια. Οι διοργανωτές θα υποδεχτούν έναν σύντροφο από τις Αυτοοργανωμένες Ιθαγενικές κοινότητες της Οαχάκα που εδώ και δεκαετίες δίνουν αγώνες αντίστοιχους με τους δικούς μας, αγωνιζόμεν@ αυτοοργανωμένα και από τα κάτω ενάντια στην κατασπάραξη της γης και των ζωών τους από τα ενδοαποικιοκρατικά σχέδια του Μεξικού.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιείται απόψε στο Καστέλλι ενημέρωση του κοινού για την πρόοδο των ανασκαφών στην αρχαία Λύκτο/Λύττο με ομιλητές τους συνδιευθυντές της ανασκαφής: τη δρα Βάσω Συθιακάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τον καθηγητή Αγγελο Χανιώτη και την αρχαιολόγο Σαμάνθα Ξημέρη ως εκπρόσωπο του καθηγητή Αντώνη Κοτσώνα. Στο τριήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται πεζοπορίες, προβολές και εργαστήρια υφαντικής, χορού, τραγουδιού, πηλού, δραστηριότητες για παιδιά, ενώ στον χώρο της διοργάνωσης θα υπάρχουν τραπεζάκια διαφόρων ομάδων, έκθεση ζωγραφικής και παραδοσιακών τεχνών καθώς και πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

● Πληροφορίες: https://www.facebook.com/oxiaerodromiostokastelli/

ΔημοσιεύΘηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 04.08.2023