ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΤΗΣ ROSA NERA

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το σχέδιο της εκχώρησης σε offshore ξενοδοχειακή εταιρεία του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας Κρητών, το οποίο προωθούσε ο άλλοτε πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης με τη σύμφωνη γνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναβιώνει με συλλογή υπογραφών στο ίντερνετ.

Η ιδιωτικοποίησή του, ωστόσο, προσκρούει στο Σύνταγμα, καθώς είχε αγοραστεί από το υπουργείο Παιδείας και είχε παραχωρηθεί στο Πολυτεχνείο για να στεγάσει εκπαιδευτικές υπηρεσίες

Τις μεθόδους των κουκουλοφόρων φαίνεται πως ζήλεψαν οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού στα Χανιά. Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει διαδικτυακή καμπάνια συλλογής υπογραφών εναντίον της κατάληψης Rosa Nera, που λειτουργεί στο κτίριο της πρώην Μεραρχίας Κρητών στον λόφο Καστέλι στα Χανιά.

Ως δημιουργός του ψηφίσματος εμφανίζεται κάποιος «Giannis X.» που ξεκίνησε τη διαδικτυακή καμπάνια στο Avaaz για τη συλλογή υπογραφών προτρέποντας στο σπάσιμο της κατάληψης, που λειτουργεί σε ένα από τα τρία ιστορικά κτίρια τα οποία ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης προωθούσε για εκχώρηση σε offshore ξενοδοχειακή εταιρεία.

Ο τίτλος του ψηφίσματος για το οποίο ζητούνται υπογραφές πολιτών είναι: «Τέλος στην ΠΑΡΑΝΟΜΗ κατάληψη στη Ρόζα Νέρα στα Χανιά. Αμεση εκκένωση ζητάνε οι Χανιώτες».

Ωστόσο, στο συνοδευτικό κείμενο ο συντάκτης του φαίνεται πως δεν ενδιαφέρεται και τόσο για την… απελευθέρωση του κτιρίου (δεν γίνεται πουθενά λόγος για απόδοσή του σε δημόσια χρήση). Αντίθετα, όποιος ξεκίνησε την καμπάνια μοιάζει να ανησυχεί κυρίως για την υλοποίηση της ξενοδοχειακής επένδυσης, που κατά παράβαση του Συντάγματος προωθούσε ο πρώην πρύτανης.

Ο «Giannis X.» απευθύνεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό και του θυμίζει ότι είχε ταχθεί υπέρ της ξενοδοχοποίησης των τριών ιστορικών κτιρίων στον λόφο Καστέλι και του ζητά να αναλάβει δράση τώρα που ήρθε στα πράγματα. Θυμάται πολύ καλά μάλιστα την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εμποδίζει την επένδυση βάζοντας προσκόμματα (βλ. την κήρυξη του ενός από τα τρία κτίρια της πρώην Μεραρχίας ως διατηρητέου).

Εκεί που η μνήμη του συντάκτη φαίνεται να εξασθενεί είναι ως προς τον χαρακτήρα των κτιρίων, που έχουν αγοραστεί με χρήματα του υπουργείου Παιδείας και έχουν παραχωρηθεί ως δωρεά στο Πολυτεχνείο Κρήτης ήδη από το 1984 με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών του και συνεπώς, βάσει Συντάγματος, δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν.

Κώστας Μητσοτάκης και Βασίλης Διγαλάκης

Μέχρι στιγμής πάντως οι Χανιώτες που έχουν υπογράψει δεν ξεπερνούν τους 200, την ώρα που οι μεθοδεύσεις του Βασίλη Διγαλάκη για την ιδιωτικοποίηση των κτιρίων, πριν από δύο χρόνια, είχαν ξεσηκώσει πλήθος διαμαρτυριών ενώ οι αντιδράσεις τότε είχαν κατατεθεί επώνυμα (μεταξύ αυτών οι συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη) και όχι πίσω από ψευδώνυμα.

Οσες υπογραφές πάντως και αν συλλεχθούν φαίνεται πως θα επιχειρηθεί να δώσουν το άλλοθι που χρειάζονται ο νέος υφυπουργός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να υλοποιήσουν τον διακαή τους πόθο. Ηδη προεκλογικά ο πρώην πρύτανης ως υποψήφιος βουλευτής υποσχόταν πως «από τις 8 Ιουλίου θα υπάρχει και η πολιτική βούληση για να τελειώσει αυτή η ιστορία».

Το ερώτημα που τίθεται και πάλι είναι αν θα τολμήσουν να παραβούν το Σύνταγμα και να παρακάμψουν τη σαφή απόφαση του ΚΑΣ για τον χαρακτήρα του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας.

(Κεντρική φωτογραφία: Η κατάληψη της Rosa Nera αποτρέπει τα σχέδια για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 13.08.2019