ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΤΗΣ FRAPORT ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Mε δίωρο αποκλεισμό στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Χανίων ξεκίνησε η χθεσινή «επιθεώρηση» του κλιμακίου της Fraport στις εγκαταστάσεις του «Ι. Δασκαλογιάννης», το οποίο παραλαμβάνουν για τα επόμενα 40 χρόνια.

Από νωρίς το πρωί στον χώρο του αεροδρομίου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες πολίτες, εργαζόμενοι του αεροδρομίου και εκπρόσωποι φορέων του νομού για να διαμαρτυρηθούν για την «αντισυνταγματική και αντιαναπτυξιακή» παραχώρηση στη γερμανική εταιρεία.

Κατά την άφιξη του 8μελούς κλιμακίου της Fraport επικράτησε ένταση, με τους συγκεντρωμένους να απαγορεύουν την έξοδο των «επιθεωρητών» από την αίθουσα αφίξεων, ενώ παρενέβη αστυνομική δύναμη προστατεύοντας τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Τελικά πραγματοποιήθηκε μια σύντομη συνάντηση στον εσωτερικό χώρο της αίθουσας αφίξεων μεταξύ των νέων διαχειριστών και εκπροσώπων τοπικών φορέων, όπως ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Χανίων, ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας.

*ΕUROKINISSI

Κατά τη συνάντηση επιδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τους φορείς, με τους Γερμανούς επισκέπτες να απαντούν μόνο πως θα σεβαστούν όλα όσα ανέφεραν οι διαμαρτυρόμενοι – «We will respect everything», επαναλάμβαναν ελαφρώς σαστισμένοι από τη «θερμή» υποδοχή. Ο αποκλεισμός συνεχίστηκε για περίπου μία ώρα, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

Το μήνυμα

Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων, Μανώλης Αρμουτάκης, στόχος τους δεν ήταν να δημιουργηθεί επεισόδιο ή ένταση, αλλά να σταλεί ένα μήνυμα για την αντίθεση του κλάδου και της τοπικής κοινωνίας στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου.

Ξεχωριστό πανό είχε αναρτήσει στην έξοδο της αίθουσας αφίξεων η Λαϊκή Ενότητα Χανίων, τα μέλη της οποίας έδωσαν νέο ραντεβού για τις 25 του μήνα, οπότε πρόκειται να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη επίσκεψη-επιθεώρηση από κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπου με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο και σημείο προς σημείο έχει εξηγηθεί η αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης παραχώρησης.

Ο ίδιος προανήγγειλε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς ειδικά για το αεροδρόμιο των Χανίων η παραχώρηση είναι παράνομη, αφού ήδη χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. για την επέκταση και αναβάθμισή του.

Οι εκπρόσωποι της Fraport, πάντως, συναντήθηκαν και με τον ανάδοχο, ο οποίος εκτελεί τα έργα επέκτασης του αεροσταθμού, αλλά και με στελέχη της γειτονικής 155 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το απόγευμα αναχώρησαν για την Αθήνα.

(Κεντρική φωτογραφία: Με πανό και με δίωρο αποκλεισμό για να διαμαρτυρηθούν για την παραχώρηση του αεροδρομίου στη γερμανική εταιρεία υποδέχτηκαν πολίτες, εργαζόμενοι του αεροδρομίου και εκπρόσωποι φορέων του νομού τους επιθεωρητές της εταιρείας).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.01.2016