«ΑΝΤΕΣΤΕ», ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ… ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μια ενδιαφέρουσα βιωματική δράση εκτυλίχθηκε για ένα διήμερο στον καταυλισμό των Ρομά στο Ηράκλειο, με πολίτες να μπαίνουν έστω και για λίγο στη θέση των αποκλεισμένων και απομονωμένων κατοίκων του.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Adesste Festival» που διοργάνωσε το θέατρο Ομμα Στούντιο του Ηρακλείου ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Tandem Fryslan.

Το φεστιβάλ πήρε το όνομά του από την κρητική έκφραση «αντέστε», που σημαίνει «Ελάτε! Πάμε!», είναι μια προτροπή για να κάνεις κάτι, μια παρακίνηση για συμμετοχή.

«Αντέστε όλοι λοιπόν, να δούμε με μια άλλη ματιά ανθρώπους ή συλλογικότητες, αντέστε να ακούσουμε προσωπικές ιστορίες, να φτιάξουμε γέφυρες ανάμεσα στους πολιτισμούς και να γνωρίσουμε πώς είναι να ζει κανείς στην… απομόνωση», έλεγε η πρόσκληση για τις δράσεις.

Και πράγματι πολλοί Ηρακλειώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βρέθηκαν μέσα στον οικισμό των Ρομά στη Ν. Αλικαρνασσό για να γνωρίσουν τη ζωή στον καταυλισμό. «Αυτό για εμάς ως θέατρο Ομμα Στούντιο ήταν ήδη μια μεγάλη επιτυχία», λένε στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Διαμαντής και η Ειρήνη Κουτσάκη, ιδρυτές του θεάτρου.

Το πρόγραμμα δράσεων ξεκίνησε από το πρωί με ένα εικαστικό εργαστήρι για τα παιδιά του οικισμού από την εικαστικό Ευαγγελία Γούλα, ακολούθησε ξενάγηση των «επισκεπτών» στον οικισμό από τον πρόεδρο Μάκη Σεραφειμόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε τον κόσμο για όλο το ιστορικό του οικισμού, ακολούθησε κέρασμα στους επισκέπτες με φαγητό που μαγείρεψαν γυναίκες του οικισμού και «καλλωπισμός» των γυναικών/επισκεπτριών από τις γυναίκες του καταυλισμού, στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο: «Αν ήσουν εγώ».

Την προηγούμενη μέρα είχαν υλοποιηθεί καλλιτεχνικά δρώμενα στο κέντρο της πόλης, στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα την απομόνωση και τη μοναξιά, αλλά και παρουσίαση των «ανταλλαγών» του Θεάτρου Οντίν της Δανίας, ως παράδειγμα για το πώς μπορεί η τέχνη να σπάσει την απομόνωση.

Ακολούθησαν ομιλίες, προβολές και προσωπικές μαρτυρίες πάνω στο φαινόμενο της απομόνωσης, ενώ έγινε και αναλυτική παρουσίαση του προέδρου των Ρομά για το μεγάλο πρόβλημα της εγκατάστασής τους στο Ηράκλειο.

Το πρόγραμμα Tandem Fryslan αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2018 και έχοντας θέμα τις «Ανοιχτές Κοινότητες» εστιάζει σε πολιτιστικές παρεμβάσεις και πρωτοποριακές λύσεις, δημιουργώντας συνεργασίες με πολιτιστικούς πράκτορες και οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη.

(Κεντρική φωτογραφία: Ξενάγηση των «επισκεπτών» στον οικισμό από τον πρόεδρο Μάκη Σεραφειμόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε τον κόσμο για όλο το ιστορικό του οικισμού).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 13.11.2018