«ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ»

2 Σχόλιο

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπλ. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Α.Π.Θ., μιλά για τις τελευταίες παραβιάσεις του Συντάγματος, τονίζοντας ότι συχνά εισάγοντα νομοσχέδια από την εκτελεστική εξουσία που προτείνουν ουσιαστικά να παραβιάσει το Σύνταγμα.

Αναφερόμενη στο άρθρο 16, σημειώνει ότι έχει ως στόχο την προστασία ενός δημόσιου αγαθού όπως η εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και σκοπός του νομοθέτη ήταν να εξυπηρετήσει μια κοινωνική ανάγκη.

Όσον αφορά την πολιτική παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρει ότι η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τον νόμο και δεν κάνει πολιτική, κάνοντας λόγο για όρια που ξεπεράστηκαν. Επίσης αναφέρεται στους λόγους που έγινε αυτή η παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης παραβιάζεται και επιχειρείται ο έλεγχός της από το κράτος, την στιγμή που υπάρχουν κανόνες, που όμως παραβιάζονται, για το πως λειτουργούν οι τρεις εξουσίες.

Τέλος υποστηρίζει ότι υπάρχει ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα και οι θεσμοί θα πρέπει να προστατευτούν, ενώ στηλιτεύει τον τρόπο που το κράτος λειτουργεί παρακάμπτοντας αλόγιστα το Σύνταγμα και τους κανόνες άσκησης της εξουσίας.