ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στο οδόστρωμα της λεωφόρου Ικάρου, στη Νέα Αλικαρνασσό, άφησε την τελευταία του πνοή άλλος ένας άστεγος στην Κρήτη, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν τα τελευταία χρόνια στους δρόμους του νησιού.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ηράκλειο, όταν βρέθηκε νεκρός ο 50χρονος Πολωνός που περιφερόταν άστεγος για χρόνια στην περιοχή του Πόρου και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους της γειτονιάς. Από τη νεκροψία που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε πως έφερε χτυπήματα πιθανώς από αυτοκίνητο και εικάζεται πως υπήρξε θύμα τροχαίου και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τον ασυνείδητο οδηγό.

Την ίδια στιγμή έρχονται ξανά στο φως οι μεγάλες ανάγκες που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Ηρακλείου καθώς, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μια προσωρινή δομή υποστήριξης σε κοντέινερ στην περιοχή της Αλικαρνασσού, δεν αρκεί για το σύνολο των ατόμων που ζητούν βοήθεια. Μόλις πριν από λίγες μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου είχε συζητηθεί το θέμα, με την παράταξη «Ηράκλειο – Ενεργοί Πολίτες» να επισημαίνει πως στα κοντέινερ του δήμου μπορούν να φιλοξενηθούν μόλις 18 άνθρωποι, ενώ οι καταγεγραμμένοι άστεγοι είναι πάνω από 65. Ο ρυθμός αύξησής τους είναι δε ραγδαίος, καθώς πριν από τρία χρόνια οι καταγεγραμμένοι άστεγοι του Ηρακλείου ήταν μόλις πέντε.

Πάντως, από την αρχή του χρόνου και κάνοντας χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω του προγράμματος «Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της φτώχειας» λειτουργεί το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου. Στον συγκεκριμένο χώρο παρέχεται η δυνατότητα σε αστέγους να πλύνουν τα ρούχα τους και να κάνουν μπάνιο, ενώ σε ξεχωριστό κοντέινερ έχει δημιουργηθεί μια υποτυπώδης δομή στέγασης που μπορεί να φιλοξενήσει για διανυκτέρευση 18 άτομα.

Σε χαρτόκουτα

Οι υπόλοιποι, μετά τις 9 το βράδυ που κλείνει το κέντρο, αναγκάζονται να γυρίσουν στους δρόμους, σε χαρτόκουτα ή όπου αλλού μπορούν να περάσουν τη νύχτα. Συνολικά στο κτίριο της συγκεκριμένης δομής, που βρίσκεται στην Αλικαρνασσό, πολύ κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 50χρονος Πολωνός, εξυπηρετούνται για τις άμεσες ανάγκες τους μέχρι στιγμής 50 άποροι κάτοικοι του Ηρακλείου, ενώ οι σχετικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 300.

Μόλις χθες από τον Δήμο Ηρακλείου ανακοινώθηκε η υλοποίηση νέου προγράμματος υπό την επωνυμία «ΑΝΟΙΚΩ» που θα παράσχει στέγη και ευκαιρίες κοινωνικής επανένταξης σε ακόμα 30 αστέγους της πόλης.

Στα Χανιά, σε αδιέξοδο βρίσκονται οι προσπάθειες αξιοποίησης κάποιου από τα δεκάδες κτίρια που παραμένουν έρημα, παρά τις επισημάνσεις κοινωνικών φορέων για το ακόμα πιο οξυμένο πρόβλημα των αστέγων στη δυτική Κρήτη. Παρά τις όποιες προσπάθειες, οι παρεχόμενες υπηρεσίες υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών των αστέγων σε όλο το νησί.

(Κεντρική φωτογραφία: Το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 07.04.2015