ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η κόντρα της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Κεφαλογιάννη και συνεπώς και με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και η υπουργοποίηση του Λ. Αυγενάκη, στενού συνεργάτη της κουμπάρας του Β. Μαρινάκη, Ντόρας Μπακογιάννη.

Ανατροπή σε ό,τι αφορά την κατανομή των εδρών στο Ηράκλειο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει ακόμα μία έδρα την οποία κατέλαβε το ΚΚΕ. Συνολικά στην Κρήτη η Ν.Δ. εκλέγει 7 βουλευτές (αντί του στόχου των 10 εδρών που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης), με τέσσερις εξ αυτών να καταλαμβάνουν τελικά και υπουργική θέση στη σύνθεση της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα.

Μάλιστα, για την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να τηρεί και την αναλογική εκπροσώπηση όλων των νομών του νησιού, δίνοντας από μία υπουργική θέση σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά.

Συγκεκριμένα, υπουργικό κοστούμι ράβουν από την Κρήτη ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης ως υπουργός Ναυτιλίας, ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης ως υφυπουργός Μεταφορών, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης ως υφυπουργός Αθλητισμού και ο βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης ως υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η επιλογή του κ. Διγαλάκη δίνει το στίγμα της Ν.Δ. και σε ό,τι αφορά την εκποίηση της περιουσίας των Πανεπιστημίων, με χαρακτηριστικό δείγμα τη θολή σύμβαση εκμίσθωσης των ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλλι των Χανίων, την οποία είχε προωθήσει ο κ. Διγαλάκης ως πρύτανης του Ιδρύματος.

Επίσης ο κ. Διγαλάκης είχε πρωτοστατήσει και στην υπονόμευση της μετεξέλιξης του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο, αντιδρώντας στην εξίσωση των πολυτεχνικών τμημάτων με αυτά του Πολυτεχνείου των Χανίων, όπως δήλωνε πριν από μερικούς μήνες.

Σήμερα, από τη θέση του αρμόδιου υφυπουργού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα κληθεί να στηρίξει το νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που μέχρι χθες υπέσκαπτε.

Οι Κεφαλογιάννηδες

Κρητικό χρώμα έχει και η εμπλοκή που προέκυψε με την υπουργοποίηση της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία ζήτησε κάτι παραπάνω από το υπουργείο Τουρισμού, χωρίς όμως να γίνει δεκτό το αίτημά της, γεγονός που αναδεικνύει και το… ενδοκρητικό ζήτημα της κόντρας της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Κεφαλογιάννη και συνεπώς και με την οικογένεια Βαρδινογιάννη ειδικά σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο. Ως ελάχιστο αντίδωρο, πάντως, δόθηκε η θέση υφυπουργού στον ξάδερφο της Ολγας Κεφαλογιάννη, Γιάννη.

Ενδιαφέρον έχει η υπουργοποίηση του Λευτέρη Αυγενάκη στον τομέα του Αθλητισμού, καθώς πρόκειται για στενό συνεργάτη της Ντόρας Μπακογιάννη, κουμπάρας του Βαγγέλη Μαρινάκη, στον κύκλο επιρροής του οποίου ανήκει και ο γραμματέας της Ν.Δ., που εκτός των άλλων θα κληθεί να αποδείξει και την αμερόληπτη στάση του έναντι του ισχυρού ποδοσφαιρικού παράγοντα που ένα 24ωρο πριν από τις εκλογές καλούσε σε καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα άλλα κόμματα

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη κατέκτησε 6 έδρες με τον νεοεισερχόμενο Χάρη Μαμουλάκη να κάνει την έκπληξη και να τερματίζει πρώτος σε επίπεδο Κρήτης, με πάνω από 23.000 σταυρούς, αφήνοντας πίσω τον Σωκράτη Βαρδάκη και τον Νίκο Ηγουμενίδη που επανεκλέγονται στον νομό Ηρακλείου.

Ο κ. Μαμουλάκης είχε προστεθεί την τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο, καθώς είχε υπάρξει εσωκομματικό πρόβλημα μετά την αντίδραση του Σπύρου Δανέλλη στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Στα Χανιά εκλέχτηκε ο Παύλος Πολάκης, με διαφορά περίπου 4.000 σταυρών από τον Γιώργο Σταθάκη, που έμεινε εκτός Βουλής, ενώ στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι για τον ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγονται ο Ανδρέας Ξανθός και ο Μανώλης Θραψανιώτης.

Το Ηράκλειο έδωσε έδρες: στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. (τη μοναδική στην Κρήτη) την οποία καταλαμβάνει ο Β. Κεγκέρογλου που επανεκλέγεται, αλλά και στο ΚΚΕ που επανεκλέγει τον Μ. Συντυχάκη.

Νέο πρόσωπο στα κοινοβουλευτικά έδρανα θα είναι ο επιχειρηματίας Γ. Λογιάδης που εκλέγεται στο Ηράκλειο με το ΜέΡΑ25, εφόσον δεν κρατήσει την έδρα ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.07.2019