ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομική προσφορά 480 εκατομμυρίων ευρώ κατέθεσε η κοινοπραξία Ariadne Airport Group για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι, το οποίο αρχικά υπολογιζόταν ότι θα κοστίσει 850 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, μετά την αποσφράγιση του Φακέλου Γ (Οικονομικής Προσφοράς), η προσφορά του κοινοπρακτικού σχήματος έχει ως εξής:

– Προϋπολογισμός κατασκευαστικών εργασιών 480 εκατ. ευρώ αντί άνω των 850 εκατ. ευρώ που προϋπολόγιζε το υπουργείο Υποδομών

– Με βάση την προσφορά η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ έναντι 220 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αρχικοί όροι του διαγωνισμού ενώ η συμμετοχή του Δημοσίου στο σχήμα παραχώρησης ανέρχεται σε 46% (από 45% ως είχε αρχικά προβλεφθεί).

– Σε σχέση με τα τέλη χρήσης αεροδρομίου αυτά προτείνεται να είναι χαμηλότερα των 20 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η προτεινόμενη συμπίεση του κόστους κατασκευής σχεδόν στο μισό του υπολογισθέντος δημιουργεί ποικίλες απορίες. Αφενός ως προς τον τρόπο και την πληρότητα της υλοποίησης του έργου, αν δηλαδή μιλάμε ακριβώς για το ίδιο έργο το οποίο προέβλεπε η αρχική προκήρυξη. Στις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού πάντως και ειδικότερα στην τεχνική της προσφορά, η κοινοπραξία δε φαίνεται να έχει κάνει εκπτώσεις ως προς το μέγεθος και την πληρότητα του έργου.

Αν λοιπόν μιλάμε για το ίδιο έργο τότε είναι απορίας άξιο πως ο αρχικός υπολογισμός ήταν στο διπλάσιο του πραγματικού κόστους . Ή αλλιώς πώς γίνεται το κράτος να αγοράζει ένα τόσο μεγάλο έργο στη μισή τιμή και μάλιστα με μία μόνο προσφορά στον διαγωνισμό.

Οι απαντήσεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

(Κεντρική φωτογραφία: Η έκταση στο Καστέλι Ηρακλείου, όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 11.04.2017