ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ «ΜΑΣΤΙΓΩΣΑΝ» ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικόνα καταστροφής με ανυπολόγιστες ζημιές ειδικά στις καλλιέργειες άφησε το σύντομο πέρασμα της κακοκαιρίας σε όλη την Κρήτη το βράδυ της Δευτέρας. Ισχυρότατοι άνεμοι και σφοδρές χαλαζοπτώσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του σύντομου μεν αλλά ιδιαίτερα έντονου φαινομένου που έπληξε όλη την Κρήτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κακοκαιρία ξεκίνησε περίπου τα μεσάνυχτα της Δευτέρας από τον Νομό Χανίων και μέχρι το πρωί είχε κυριολεκτικά σαρώσει ολόκληρο το νησί, μέχρι το Λασίθι, ιδιαίτερα στο βόρειο παραλιακό μέτωπο.

Μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα στην περιοχή των Μαλίων και της Χερσονήσου, όπου οι κάτοικοι κυριολεκτικά ξύπνησαν αντικρίζοντας «βουνά» από χαλάζι, το οποίο έπεσε τόσο στον αστικό ιστό όσο και σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή. Το χαλάζι, σε μέγεθος μικρού καρυδιού, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, προκάλεσε ζημιές σε εκατοντάδες οχήματα, φτάνοντας ακόμα και να σπάσει παρμπρίζ, ενώ ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σε ελαιόδεντρα, τα οποία σε περίπου έναν μήνα από σήμερα θα έμπαιναν στην περίοδο της συγκομιδής.

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ειδικά στον αγροτικό τομέα, από τον Δήμο Χερσονήσου ζητείται άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν γρήγορα οι καλλιεργητές, ενώ εκτός από τα ελαιόδεντρα καταστράφηκαν θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες, όπως πατάτες, ντομάτες κ.λπ. Ειδικά σε κάποιες περιοχές λίγο έξω από τα Μάλια ολόκληρα θερμοκήπια μετατράπηκαν σε σωρούς από μπάζα, ενώ εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων κατέρρευσαν και πέργκολες σε παραλιακά καταστήματα, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Κατεστραμμένη επιχείρηση στα Μάλια από τα έντονα καιρικά φαινόμενα το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου.Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

«Στα Μάλια η κακοκαιρία χτύπησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης και η χαλαζόπτωση ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε πρωτόγνωρες εικόνες. Εχουμε αναφορές για πλημμυρισμένα καταστήματα και για μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες τις οποίες προσπαθούμε να καταγράψουμε και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης ΣέγκοςΜάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ηράκλειο, Χανιά

Στο Ηράκλειο πλημμύρισε σχολικό συγκρότημα στο κέντρο της πόλης, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα σπίτια τους αφού ήταν αδύνατο να κάνουν μάθημα, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα καθώς και για απομάκρυνση δέντρων που έσπασαν από τον ισχυρό αέρα. Στα Χανιά η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στον Πλατανιά και στο Ακρωτήρι, ενώ επίσης υπήρξαν καταστροφές από πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα. Σχεδόν 4.000 ήταν οι κεραυνοί που έπληξαν το νησί μέσα σε λίγες ώρες. Στην Ιεράπετρα, η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε για φωτιά που προκλήθηκε από κεραυνό τα ξημερώματα της Τρίτης, χωρίς όμως, λόγω της βροχής, να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για συνέχιση των φαινομένων σήμερα Τετάρτη, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το απόγευμα της Πέμπτης. Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι τομείς Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ παραμένει σε ισχύ η σύσταση προς τους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 21.10.2020