ΑΓΡΟΤΙΚΗ «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περίπου 2.000 αγρότες από όλη την Κρήτη επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά για να συμμετάσχουν στο σημερινό παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών του παγκρήτιου συντονιστικού οργάνου, περίπου 1.500 άτομα αναχώρησαν από το Ηράκλειο και περίπου 500 από τα Χανιά.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται ο ασφαλιστικός και ο φορολογικός νόμος, οι οποίοι, όπως λένε οι αγρότες, στερούν κάθε δυνατότητα παραγωγής και φορτώνουν με υπέρογκα βάρη τον αγροτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κινητοποίησης, μετά την άφιξη των Κρητών αγροτών στο λιμάνι, θα μεταβούν αρχικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθης, όπου θα επιδώσουν μόνο ψήφισμα και δεν θα επιδιώξουν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, αφού θεωρούν πως σε επίπεδο υπουργείου ο διάλογος πλέον έχει εξαντλήσει κάθε πιθανότητα συνεννόησης.

Ηδη, πρόθεση να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις έχουν εκδηλώσει αγροτικοί σύλλογοι από την Πελοπόννησο (Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Αχαΐα), αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι πρόκειται να βρεθούν στο πλευρό των Κρητικών.

Διαδήλωση

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο αισθητή την παρουσία μας και θα συναντηθούμε με τους αγρότες άλλων περιοχών στην πλατεία Βάθης. Εκεί θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε και πού θα διαδηλώσουμε στη συνέχεια» λέει στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής του παγκρήτιου συντονιστικού οργάνου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αγροτών Ηρακλείου, Στάθης Καφετζογιαννάκης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τόνισε πως οι νέοι νόμοι χτυπούν ειδικά τους νέους αγρότες, πολλοί εκ των οποίων άφησαν την πόλη για να επιστρέψουν στη γη τους.

«Νιώθουν εγκλωβισμένοι γιατί δεν μπορούν να παράξουν. Και αν παράξουν πολύ, το κράτος θα βάλει το χέρι στην τσέπη τους. Εχουν την όρεξη να δουλέψουν και δεν μπορούν γιατί το κράτος τούς κόβει τα φτερά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης στηρίζουν με σχετικές ανακοινώσεις τους η Περιφέρεια Κρήτης και οι δήμοι του νησιού, ενώ στις αγροτικές περιοχές (π.χ. Βιάννος, Ιεράπετρα, Οροπέδιο Λασιθίου) οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης θα παραμείνουν σήμερα κλειστές.

Στην Αθήνα μεταβαίνουν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου στα Χανιά, Κώστα Καψωμενάκη, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν λαϊκές αγορές σε όλο το νησί.

Στο πλευρό των αγροτών, τέλος, στέκονται τα τέσσερα εργατικά κέντρα του νησιού, αντιπροσωπεία των οποίων θα παρευρεθεί και στη διαδήλωση, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Αντίθετα, εμπλοκή υπήρξε με τον Δήμο Αθηναίων, καθώς από το συντονιστικό των αγροτών ζητήθηκε επίσημα η άδεια για στήσιμο εξέδρας και μικροφωνικής στο Σύνταγμα, η οποία δεν δόθηκε ποτέ, με αρκετούς από τους αγρότες να καταφέρονται και προσωπικά κατά του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, δηλώνοντας πως ούτως ή άλλως η παρουσία τους θα γίνει και με το παραπάνω εμφανής…

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες (Μinoan και ΑΝΕΚ-Superfast) παρείχαν ειδικές εκπτώσεις στους αγρότες της Κρήτης, με εισιτήρια 20 ευρώ για τη μετάβαση στην Αθήνα και την επιστροφή, ενώ δηλώσεις συμμετοχής γίνονταν δεκτές ακόμα και πριν από τον απόπλου των πλοίων στα λιμάνια Ηρακλείου και Χανίων.

(Κεντρική φωτογραφία: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών του παγκρήτιου συντονιστικού οργάνου, περίπου 1.500 άτομα αναχώρησαν από το Ηράκλειο και περίπου 500 από τα Χανιά).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 08.03.2017