+

ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μέχρι το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έφτασαν οι κάτοικοι του Ηρακλείου, καταγγέλλοντας την εξόφθαλμη στάση του Δήμου σε σχέση με τον έλεγχο των νυχτερινών καταστημάτων. Σε συνεχείς τους καταγγελίες, οι «Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης» αναφέρονται πλέον σε προνομιακή μεταχείριση των νυχτερινών καταστημάτων από την πλευρά του Δήμου, ενώ στρέφονται ευθέως κατά των προϊσταμένων του για την ουσιαστική απενεργοποίηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και την αυθαιρεσία και κωλυσιεργία του Τμήματος Αδειοδοτήσεων (που πρέπει να εκδώσει απόφαση σφράγισης του καταστήματος και να την προωθήσει στη δημοτική αστυνομία).

«Ροκανίζουν προκλητικά το χρόνο με διάφορες δικαιολογίες, ενώ η ασυδοσία των μαγαζιών συνεχίζεται εις βάρος της υγείας και της ηρεμίας μας», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Κουβίδη εκ μέρους της ομάδας πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει στις 9 Ιουνίου έχοντας στην ημερήσια διάταξη 18 εισηγήσεις για οριστική αφαίρεση άδειας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (σ.σ. για καταστήματα που έχουν συμπληρώσει τρεις καταγεγραμμένες παραβάσεις από την αστυνομία). Ωστόσο, η συζήτηση επί των συγκεκριμένων θεμάτων αναβλήθηκε για τρίτη φορά, καθώς αρκετοί από τους καταγγελλόμενους επικαλέστηκαν κώλυμα των δικηγόρων τους λόγω της συνεχιζόμενης αποχής του κλάδου τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πολίτες, η συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι δικαστήριο για να στέκει ο συγκεκριμένος ισχυρισμός.

«Είναι ισχυρισμός παντελώς έωλος, η Επιτροπή δεν είναι δικαστήριο, δεν μπορεί να αναβάλλεται η συνεδρίαση, αποτελεί σαφή προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς του δήμου η συγκεκριμένη δικαιολογία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βλοντάκης εκ μέρους των πολιτών κατά της Ηχορύπανσης.

Από την πλευρά του δήμου ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Ρασούλης, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως σε επίπεδο Ηρακλείου η αποχή των δικηγόρων έχει λήξει και την προσεχή Τρίτη θα παρθούν επιτέλους οι αποφάσεις της επιτροπής για τις 18 περιπτώσεις παρανομιών. Ωστόσο και ο ίδιος αναφέρεται στο γαϊτανάκι γραφειοκρατίας που ακολουθεί ακόμα και μια απόφαση για σφράγισμα καταστήματος.

«Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει και την τελική απόφαση. Πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας (και παίρνοντας) αναστολή εφαρμογής της απόφασης ώστε να συμμορφωθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως προς τις παραβάσεις τους».

Με αυτό τον τρόπο βέβαια, πρακτικά παρέρχεται όλη η θερινή περίοδος, με τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά και στη διαπασών εις βάρος των κατοίκων. «Εφόσον υπάρχει απόφαση του Δήμου για σφράγιση καταστήματος θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα», λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Μαστοράκη εκ μέρους των πολιτών κατά της Ηχορύπανσης.

Καταγγελίες πόρτα-πόρτα

Η μάχη των κατοίκων του Ηρακλείου για το δικαίωμα στην ποιότητα ζωής δίνεται πλέον για κάθε περίπτωση καταστήματος ξεχωριστά, εμπλέκοντάς τους σε έναν ατέλειωτο κύκλο γραφειοκρατίας. Στις 30 Ιουνίου οι Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης είχαν προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία για συγκεκριμένο κατάστημα της παραλιακής λεωφόρου της πόλης (BOGART) το οποίο ήδη από τις 4 Ιουνίου είχε διαπιστωθεί πως λειτουργεί χωρίς άδεια μετά από έλεγχο της αστυνομίας.

Η αυτοψία της αστυνομίας οδήγησε σε υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα με κοινοποίηση και στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Εμπορικών Δραστηριοτήτων του δήμου Ηρακλείου. Από την πλευρά του δήμου χάθηκε ένας ολόκληρος μήνας περιμένοντας την επίσημη (μέσω ταχυδρομείου) κοινοποίηση της αναφοράς (παρόλο που εστάλη και με φαξ από το αστυνομικό τμήμα) και όταν επιτέλους αυτή έφτασε και καταχωρήθηκε αρμοδίως, το Τμήμα Αδειοδότησης ισχυρίστηκε –ψευδώς- πως υπάρχει νόμος ο οποίος προβλέπει 15 μέρες περιθώριο στους καταγγελλόμενους.

Μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης περίπτωσης ο γενικός γραμματέας του δήμου Αντώνης Περαντωνάκης επικοινώνησε με τους κατοίκους και διαβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή πως το θέμα θα λυθεί, εντός το πολύ πέντε ημερών. Οι πέντε ημέρες παρήλθαν χωρίς καμία εξέλιξη. Το εν λόγω κατάστημα συνεχίζει να λειτουργεί ενώ για αύριο έχει ανακοινωθεί μεγάλη μουσική εκδήλωση.

«Στο δήμο Ηρακλείου έχει καθιερωθεί ένα νέο εθιμικό δίκαιο για τα νυχτερινά καταστήματα, το οποία με παρελκυστικές τακτικές και γραφειοκρατικό “κρυφτό” οδηγεί οι όποιες ποινές να επιβάλλονται στο τέλος της τουριστικής σεζόν, όταν πια οι παρανομούντες έχουν αποκομίσει υπέρογκα κέρδη», αναφέρουν στην καταγγελία τους οι Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης

«Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια στα καταστήματα να έρθουν με τις οικογένειες και τα παιδιά τους να μείνουν στα σπίτια μας… Να δουν πώς είναι να πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο μετά από απανωτά υποχρεωτικά ξενύχτια μετά μουσικής», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Παπαρούλης, μέλος των πολιτών κατά της ηχορύπανσης.

(Κεντρική φωτογραφία: *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 06.07.2016