ΝΕΚΡΟΣ ΛΟΓΩ ΚΡΥΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ακόμα ένας άνθρωπος πέθανε στην προσπάθειά του να ζεστάνει το σπίτι του, αυτή τη φορά στην Κρήτη. Αιτία ήταν οι πολύωρες διακοπές της ΔΕΗ εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που χτύπησε το νησί, ενώ δεκάδες ακόμα πολίτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε χωριά που αποκλείστηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση. Στο χωριό Ρουσσοχώρι, του Δήμου Μινώα-Πεδιάδος, ένας 35χρονος αγρότης λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος άναψε γεννήτρια σε εσωτερικό χώρο για να ζεσταθεί, με αποτέλεσμα να τον βρουν το πρωί νεκρό από τις αναθυμιάσεις.

Για άλλη μια φορά η κακοκαιρία βρήκε ανέτοιμο τον κρατικό μηχανισμό αν και κατά γενική ομολογία οι χιονοπτώσεις ήταν από τις σφοδρότερες της τελευταίας εικοσαετίας στο νησί. Πάντως δεκάδες είναι τα παράπονα για καθυστερημένη επέμβαση των εκχιονιστικών μηχανημάτων αλλά και για την παλαιότητα του δικτύου της ΔΕΗ, που δημιούργησε μείζονα κίνδυνο για τους πολίτες που χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στερήθηκαν για πολλές ώρες τόσο το φως όσο και τη θέρμανση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και το νερό εξαιτίας της αδυναμίας να λειτουργήσουν τα μοτέρ άντλησης.

Με το πέρασμα του χιονιά η Κρήτη μετρά τις πληγές της καθώς εκτός από την ανθρώπινη ζωή που χάθηκε, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο ήδη κακό επαρχιακό οδικό δίκτυο λόγω των κατολισθήσεων, ενώ σοβαρή αναμένεται να είναι η ζημιά και στις καλλιέργειες, ειδικά σε ελαιόδεντρα που δεν είχαν ακόμα ωριμάσει και ανέμεναν τη συγκομιδή. Οι αγρότες θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία των αιτήσεων για αποζημιώσεις, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως θα αργήσουν να δουν χρήματα, αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα περιμένουν να πληρωθούν για τις ζημιές των προηγούμενων ετών.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 13.01.2015