Περίεργο «timing» στο σπάσιμο της ιστορικής κατάληψης στο Ηράκλειο, όπου κατέρχεται ως υποψήφιος ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μηχανισμοί καταστολής στην υπηρεσία των δημοτικών εκλογών; Ενας άνθρωπος έπεσε από την ταράτσα και η αστυνομία συνέχισε να τον… ανακρίνει.
Ακόμα μία επίθεση σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., με την κυβέρνηση να προσπαθεί να στρέψει τα φώτα μακριά από τις μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές και τις πλημμύρες. Τα ξημερώματα του Σαββάτου πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, η οποία λειτουργεί επί 23 χρόνια στο κέντρο της πόλης, στην οδό Θεοτοκοπούλου. Εντός του κτιρίου βρίσκονταν 10 άτομα τα οποία και συνελήφθησαν ενώ ακόμα ένας συνελήφθη πέριξ του κτιρίου και μετά από αρκετές ώρες.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο κατέφυγε στην ταράτσα και λόγω του κυνηγητού από την αστυνομία βρέθηκε στο κενό από ύψος περίπου 12 μέτρων. Αν και αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εντούτοις οι αστυνομικοί τον πήραν με σπασμένα κάτω άκρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου όπου συνεχίστηκε η διαδικασία της ανάκρισης παρά τους αφόρητους πόνους και τις διαμαρτυρίες του.
Μετά την αστυνομική εισβολή ξεκίνησαν εργασίες σφράγισης του κτιρίου, το οποίο παραμένει υπό ασφυκτική αστυνομική περιφρούρηση υπό τον φόβο ανακατάληψης, όπως εξάλλου έχει γίνει και στην κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά η οποία επαναλειτουργεί κανονικά. Στο Ηράκλειο οργανώθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ήδη από την πρώτη μέρα της εκκένωσης.
Τυχαίο;
Η συγκεκριμένη εισβολή έρχεται σε έναν όχι ανύποπτο χρόνο για το Ηράκλειο, μόλις επτά μέρες πριν από τις δημοτικές κάλπες, στις οποίες κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος ο Μιχάλης Καραμαλάκης, πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., με «βαρύ» παρελθόν αυταρχικών συμπεριφορών από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο κ. Καραμαλάκης ανέλαβε αρχηγός λίγο μετά την εκλογή της Ν.Δ. το 2019 και μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αποτέλεσαν την προσωποποίηση του δόγματος «νόμος και τάξη» που εκφράζει η Ν.Δ. Το σπάσιμο των καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα (μαζί με τη σύλληψη των δραστών της Marfin) ήταν από τους πρώτους διακηρυγμένους στόχους του διδύμου Χρυσοχοΐδη – Καραμαλάκη και είχαν δοθεί και συγκεκριμένα τελεσίγραφα στους καταληψίες. Στο Ηράκλειο πάντως, αν και ο «Ευαγγελισμός» ήταν από τις παλαιότερες καταλήψεις στην Ελλάδα, δεν είχε γίνει επιχείρηση. Το γεγονός ότι συνέβη τώρα που ο τέως αρχηγός είναι και υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη της Ν.Δ. μοιάζει να εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια στήριξης της υποψηφιότητάς του, προσβλέποντας στο συντηρητικότερο κομμάτι των ψηφοφόρων του Ηρακλείου και με δεδομένο ότι στις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά από τους αντιπάλους του.
Εγκατάλειψη
Ο ίδιος ο κ. Καραμαλάκης πάντως με ανάρτησή του διέψευσε τις φήμες αυτές (απαντώντας και σε σχετικό σχόλιο της «Εφ.Συν.») ενώ για την εκκένωση δείχνει προς τη μεριά του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο ανήκει το κτίριο. Συγκεκριμένα ο κ. Καραμαλάκης αναφέρει: «Οι διαδικασίες για την εκκένωση μιας κατάληψης είναι συγκεκριμένες και μεταξύ άλλων απαιτείται και η βούληση του ιδιοκτήτη του κτιρίου». Η «Εφ.Συν.» πάντως προσπάθησε, χωρίς να τα καταφέρει, να επικοινωνήσει με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Κοντάκη, καθώς από τη διοίκηση του ιδρύματος τηρείται μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος για το αν ζήτησε ή όχι την επέμβαση της αστυνομίας.
Η αλήθεια πάντως είναι πως αν και συχνά επανέρχεται γενικά και αόριστα το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει σχεδιασμός και συγκεκριμένη πρόταση από το Πανεπιστήμιο. Το κτίριο 3 ορόφων στην οδό Θεοτοκοπούλου 18 είναι ιδιοκτησία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Χτίστηκε το 1906 και στέγασε τη Γαλλική Σχολή Καλογραιών. Στην Κατοχή μετατράπηκε σε Στρατιωτικό Γερμανικό Νοσοκομείο ενώ μετά την απελευθέρωση και ώς το 1985 λειτούργησε ως ιδιωτική κλινική με το όνομα «Ευαγγελισμός».
Από τότε και μέχρι το 2002, όταν ξεκίνησε η κατάληψη, το κτίριο ρήμαζε παραδομένο στην εγκατάλειψη. Με τη φροντίδα των μελών της κατάληψης έγιναν εργασίες αναστήλωσης και εξωραϊσμού οι οποίες κυριολεκτικά το έσωσαν από την κατάρρευση, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τους κατοίκους της γύρω περιοχής, οι οποίοι επανειλημμένα είχαν δηλώσει πως δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τους αλληλέγγυους που συμμετείχαν στην κατάληψη. Ωστόσο από αυτούς ήρθαν να τους γλιτώσουν τα ΜΑΤ τα ξημερώματα του Σαββάτου…
Στον χώρο της κατάληψης λειτουργούν μεταξύ άλλων αναρχικές και αντιεξουσιαστικές πολιτικές ομάδες, ομάδες αντιπληροφόρησης, αντιφασιστικές συνελεύσεις, εργατικά σχήματα, φεμινιστικές συλλογικότητες, συνελεύσεις ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, συνελεύσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους, κολεκτίβες εργασίας, βιβλιοθήκη και χώρος διανομής βιβλίων, γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και άλλοι χώροι μελέτης και δραστηριοτήτων.