ΝΕΚΡΟΣ 49ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Ένα σπάνιο περιστατικό θανάτου, αλλά ενδεικτικό της επικινδυνότητας του κορονοϊού, καταγράφηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ένας άνδρας 49 ετών, πλήρως εμβολιασμένος και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, έχασε τη ζωή του στη ΜΕΘ Covid, έπειτα από πνευμονική εμβολή που υπέστη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

«Ο άνθρωπος αυτός ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μόλις μέχρι την προηγούμενη μέρα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής της ΜΕΘ, Ανέστης Κιούλπαλης. «Ήταν στην εντατική, όχι όμως διασωληνωμένος και ήταν μάλιστα ευδιάθετος. Όλοι πιστεύαμε πως θα καταφέρει να βγει από τη ΜΕΘ και να αναρρώσει γρήγορα», αναφέρει ακόμη. «Ωστόσο, την τελευταία νύχτα, παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση, με μαζική πνευμονική εμβολή και μέσα σε πολύ λίγη ώρα η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. Έγιναν προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης για πάνω από μία ώρα, ωστόσο δεν καταφέραμε να τον κρατήσουμε στη ζωή», καταλήγει ο κ. Κιούλπαλης.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, αλλά σε ποσοστό που δεν φτάνει το 100% και πλέον έχει κατέβει στο 70%, ειδικά για τις μεταλλάξεις όπως η “Δ”. Είναι λάθος να θεωρούν οι εμβολιασμένοι πολίτες πως είναι άτρωτοι και να συμπεριφέρονται σαν να μην πρόκειται να κολλήσουν ποτέ. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε ακόμα χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διασπορά του ιού κάνει τα πράγματα ακόμα δυσκολότερα και, δυστυχώς, δεν αποκλείεται να βλέπουμε περιπτώσεις σαν και αυτή που είναι μεν σπάνιες, αλλά όχι απίθανες», συμπεραίνει ο κ. Κιούλπαλης.

Ο 49χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι εργαζόταν ως οδηγός σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τα οποία πολύς λόγος έχει γίνει ως προς τις συνθήκες μετάδοσης του ιού και την αδυναμία ουσιαστικής προστασίας, λόγω του συνωστισμού.

Εν τω μεταξύ, χθες, στο Ηράκλειο, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στη λιτανεία της εικόνας του πολιούχου Αγίου Μηνά, στο κέντρο της πόλης. Αν και στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πιστοί φορούσαν μάσκες, σημειώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις συνωστισμός κατά τη διάρκεια της λιτανείας.

Πάντως, οι ιερείς του μητροπολιτικού ναού είχαν φροντίσει να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα εντός του ναού και να αποφευχθούν φαινόμενα αντιρρησιών, όπως στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης. Όπως μάλιστα δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο εφημέριος του μητροπολιτικού ναού, π. Μανώλης Σταυρουλάκης, όχι μόνο δεν εμποδίστηκε η αστυνομία στους ελέγχους, αλλά ήταν επιδίωξη να υπάρχει συνεχής παρουσία, ώστε να μην εισέλθει κανένας χωρίς μάσκα.

*  Στην κεντρική φωτογραφία ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 12.11.2021