ΨΙΧΟΥΛΑ, ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πλούσιες οι υποσχέσεις των υπουργών για τους πλημμυροπαθείς της 15ης Οκτωβρίου στην Αγία Πελαγία και τη Σητεία, ισχνές οι πρώτες χρηματικές καταβολές. ● Αγνωστο τι θα γίνει με τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα.

Πλούσιες υποσχέσεις, φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και πολλές διαβεβαιώσεις για «άμεση ανταπόκριση του κράτους στα προβλήματά τους» έχουν εισπράξει μέχρι στιγμής οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία της 15ης Οκτωβρίου. Για χρήματα, πάντως, ούτε λόγος.

Χθες συμπληρώθηκε ακριβώς ένας μήνας από την καταστροφή που στέρησε τη ζωή δύο ανθρώπων και άφησε πίσω της περισσότερες από 500 πληγείσες επιχειρήσεις αλλά και κατοικίες. Η δέσμευση του Στέλιου Πέτσα για άμεση καταβολή 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και για 6.000 ευρώ για την κατεστραμμένη οικοσκευή ηχεί ακόμα στα αυτιά των πολιτών που συναντήθηκαν τότε με το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι μόνο οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας που υπέστησαν ζημιές. Στον Δήμο Μαλεβιζίου, όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, έχουν καταγραφεί 51 περιπτώσεις (σε Παλαιόκαστρο, Αγία Πελαγία και Γάζι). «Οι αυτοψίες από τον δήμο ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα, τα δικαιολογητικά των πληγέντων συγκεντρώθηκαν και εστάλησαν στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου περιμένουμε τον έλεγχο από την αρμόδια τριμελή επιτροπή. Ακόμα δεν έχει πάρει κανείς ιδιώτης χρήματα για τις καταστροφές στο σπίτι του», λέει ο κ. Μποκέας.

Οι δήμοι ζητούν να δοθούν αποζημιώσεις και για τα κατεστραμμένα οχήματα, χωρίς να έχουν λάβει απάντηση από την κυβέρνηση

Επικοινωνιακά πάντως η κυβέρνηση είναι παρούσα. Ηδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος με τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ανακοίνωσε πανηγυρικά τις πρώτες καταβολές χρημάτων σε επαγγελματίες μέσω της πλατφόρμας (arogi.gov.gr). Αργά το απόγευμα της Τρίτης πιστώθηκε η πρώτη φάση των αποζημιώσεων σε 141 επαγγελματίες από τους περίπου 500 πληγέντες.

Σε αυτούς δηλαδή που πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά όσο έμεινε ανοιχτή η πλατφόρμα. Για τους υπόλοιπους αναμένεται νέος γύρος, ενώ οργή προκαλεί η απαίτηση των αρμοδίων να παρουσιάσουν οι πληγέντες τιμολόγια αγοράς τους εξοπλισμού τους ώστε να αποζημιωθούν, ακόμα και αν τα τιμολόγια τα πήραν οι χείμαρροι και η θάλασσα ή ακόμα και αν ο εξοπλισμός έχει αγοραστεί πριν από δεκαετίες…

Θάλασσα από αυτοκίνητα

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει με τα ιδιωτικά και επαγγελματικά οχήματα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα και καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές. «Μόνο στη Σητεία έχουμε βγάλει από τη θάλασσα 240 αυτοκίνητα, ενώ συνολικά όσα υπέστησαν ζημιές είναι 262», λέει ο δήμαρχος Γιώργος Ζερβάκης ο οποίος μαζί με τον ομόλογό του Μενέλαο Μποκέα ζήτησαν από την κυβέρνηση να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης ακόμα και αν τα οχήματα δεν είχαν μεικτές ασφάλειες ή ασφάλειες από φυσικές καταστροφές, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Και επ’ αυτού του αιτήματος δεν υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση από τα αρμόδια υπουργεία.

Αριστερά: ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, Δεξιά: ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας

Στους δήμους έχουν καταβληθεί προς το παρόν οι ενισχύσεις των 400.000 ευρώ (για Μαλεβίζι και Σητεία) καθώς και επιμέρους χρηματοδοτήσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις (π.χ. 237 χιλιάδες στη ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου) για την αποκατάσταση των δικτύων υποδομών. Εκτός από τους δύο δήμους, μικρότερης έκτασης ζημιές έχουν καταγραφεί και σε περιοχές των Δήμων Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου όπου επίσης εκκρεμούν οι αιτήσεις των πληγέντων, ενώ στις ευρύτερες συνέπειες της κακοκαιρίας εντάσσεται και η περίπτωση της Αγίας Φωτιάς στον Δήμο Ιεράπετρας, όπου (πιθανότατα) λόγω της διάβρωσης σημειώθηκε η κατολίσθηση στις 30/10 που στέρησε τη ζωή σε μία τουρίστρια από τη Σλοβενία.

Στο θέμα της ταχύτητας των αποζημιώσεων έχουν σταθεί από την πρώτη μέρα της καταστροφής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ηδη από τις 16/10 με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ζητούσαν την τάχιστη δρομολόγηση όλων των διαδικασιών για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πλημμυροπαθών. Σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΜέΡΑ25, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την καταστροφή, κάνει λόγο για «κούφιες υποσχέσεις και εμπαιγμό», ενώ τονίζει ότι «φαίνεται πως ο χρόνος μετρά διαφορετικά για τα κυβερνητικά στελέχη απ’ ό,τι για τους πληγέντες».

Με σκωπτικό τρόπο πάντως σχολιάζεται στην Κρήτη η προ ημερών έγκριση χρηματοδότησης περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ για τον Δήμο Χερσονήσου και για την αποκατάσταση μεγάλων καταστροφών στο οδικό δίκτυο και στο παραλιακό μέτωπο μετά τις πλημμύρες που χτύπησαν την πλέον τουριστική περιοχή του νησιού. Ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Σέγκος εξέφρασε την ικανοποίησή του έστω και αν οι πιστώσεις ήρθαν με δύο χρόνια καθυστέρηση, αφού αφορούν τις ζημιές όχι από τη φετινή κακοκαιρία αλλά από τις βροχές του Νοεμβρίου του… 2020. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 16.11.2022