«ΦΩΤΙΕΣ» ΑΝΑΨΑΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, στην Κρήτη εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών για τους δασικούς χάρτες από αγρότες, Αυτοδιοίκηση και κινήματα κατά των ΒΑΠΕ που καταγγέλλουν προσπάθεια υφαρπαγής της γης τους ● «Στάχτη στα μάτια» η εξάμηνη παράταση, λένε οι αγρότες του νησιού.

Να σβήσει τις φωτιές που άναψε με τους δασικούς χάρτες στην Κρήτη επιχειρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, που μεταβαίνει εκτάκτως στη μεγαλόνησο την Παρασκευή. Επί σχεδόν ένα μήνα και στους τέσσερις νομούς διοργανώνονται ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με καταλήψεις Δασαρχείων αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από αγροτικούς συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες που αντιτίθενται στην υφαρπαγή της κρητικής γης. Το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης είχε ζητήσει την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών ήδη από τις 17 Μαρτίου, ενώ αντίστοιχα ψηφίσματα εξέδωσαν δήμοι και τοπικοί φορείς του νησιού. Σε αυτό το κλίμα, και με δεδομένες τις αντιδράσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, η εξάμηνη παράταση που ανακοινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας επιχειρείται να λειτουργήσει πυροσβεστικά.

Η παράταση αποτέλεσε έμμεση παραδοχή για τα λάθη που υπήρξαν στη διαδικασία (επισήμως η διατύπωση ήταν: «για να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών»), χωρίς όμως και πάλι να υπάρχουν ενδείξεις ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις, ακόμα και μετά τη μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%. Ηδη οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου χαρακτηρίζουν την παράταση «στάχτη στα μάτια» ανακοινώνοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την παράταση για έναν χρόνο όλης της διαδικασίας και χωρίς κανένα κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων.

Οι σοβαρότερες όμως αντιρρήσεις δεν αφορούν τον χρόνο ή το κόστος για την όλη διαδικασία, αλλά το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην κρητική γη. Από τη μία οι αγροτικοί σύλλογοι τονίζουν πως μέσω των δασικών χαρτών νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών κ.λπ., ενώ από την άλλη σοβαρότατες καταγγελίες γίνονται και από τα κατά τόπους κινήματα κατά της επέλασης των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Παίρνουν χωράφια και βοσκοτόπια για να μπορούν να φυτέψουν παντού όχι δέντρα, αλλά ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, ξενοδοχειακές μονάδες, αεροδρόμια, καζίνα, γήπεδα γκολφ και χερσαίες υποδομές που θα πλαισιώνουν τις επικείμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Πρωτοβουλία για τη Γη και την Ελευθερία.

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, αφού εξιστορεί το νομικό πλαίσιο επέλασης των ΑΠΕ στις δασικές εκτάσεις ήδη από την εποχή Σημίτη και ειδικά με τους νόμους Μπιρμπίλη (2010) και Χατζηδάκη (2020), τονίζει μεταξύ άλλων πως «το κράτος έχει αποδείξει πως είναι με το μέρος των μεγαλοεπενδυτών κι αυτοί οι χάρτες αρπαγής της γης δεν πρόκειται να αποσυρθούν και να ξαναφτιαχτούν σωστά με υποσχέσεις αλλά μόνο με τη μαζική συμμετοχή όλων μας σε κοινό αγώνα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει δύσκολο έργο να μεταπείσει όλους τους παραπάνω για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Αρχικά θα βρεθεί στα Χανιά την Παρασκευή το πρωί. Το Σάββατο θα έχει επαφές στο Ρέθυμνο και την Κυριακή στο Ηράκλειο.

Φωτογραφία από κινητοποίηση στο Ηράκλειο για τους δασικούς χάρτες τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.04.2021