ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ» ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αναμενόμενα… μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Κεντροαριστεράς στην Κρήτη. Το πρώην «πράσινο νησί» κατετάγη τρίτο πανελλαδικά σε επίπεδο συμμετοχής, αμέσως μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και μπροστά από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 8 εκτός από ένα εκλογικό κέντρο του Ηρακλείου όπου λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου η διαδικασία παρατάθηκε έως τις 9 μ.μ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στα 81 εκλογικά τμήματα της Κρήτης προσήλθαν περισσότεροι από 19.000 ψηφοφόροι.

Στις κάλπες έφτασαν περίπου οι μισοί από όσους τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι στην Κρήτη (σ.σ. περίπου 44.000 ήταν τότε οι ψηφοφόροι των συγκεκριμένων κομμάτων). Τα μόνα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είχαν να κάνουν με τη μεγάλη αναμονή πολιτών κυρίως στα αστικά κέντρα του Ηρακλείου και των Χανίων όπου τις ώρες αιχμής η αναμονή ξεπέρασε και τη μία ώρα.

Από τους Κρητικούς που ψήφισαν, περισσότεροι από τους μισούς ήταν στο Ηράκλειο όπου η μάχη είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κυρίως λόγω της εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Νομός Ηρακλείου έχει βαρύνουσα θέση στην αντιπαράθεση Φώφης – Ανδρουλάκη, έχοντας δημιουργήσει ήδη βαθιές πληγές στο σώμα του πρώην ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο.

Η επί της ουσίας διάσπαση της Νομαρχιακής Οργάνωσης πηγάζει από την έναρξη της δημιουργίας των συγκεκριμένων στρατοπέδων, τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν. Στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου κατάφεραν να επικρατήσουν τα στελέχη που έχουν αναφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη και γενικότερα στη νέα φουρνιά στελεχών, εκλέγοντας τα 6 από τα 11 μέλη της Νομαρχιακής.

Ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν το παλιό ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς που λειτουργούν ακόμα υπέρ της κ. Γεννηματά, με κύριο εκφραστή τον Βασίλη Κεγκέρογλου, μοναδικό βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Κρήτη, ενώ στο πλευρό της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε και τον μηχανισμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο νησί, με κυριότερο εκφραστή τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, στενό της συνεργάτη από την εποχή της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ).

Η συγκατοίκηση παλιών και νέων στη Ν.Ε. Ηρακλείου δεν άργησε να εξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο με τη μειοψηφία να δηλώνει ανοιχτά πως δεν αναγνωρίζει τον νέο γραμματέα της Νομαρχιακής, ενώ ο πόλεμος διευρύνεται και στα τοπικά όργανα όπως στην οργάνωση του Δήμου Ηρακλείου, για την οποία υπήρξαν καταγγελίες ακόμα και για «πραξικοπηματική» ανάδειξη των οργάνων.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 13.11.2017