ΑΧΥΡΕΝΙΑ ΣΠΙΤΙΑ (Ι): ΚΡΙΤΣΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Η Τηλεόραση από τους Πολίτες παρουσιάζει πρωτοβουλίες εναλλακτικής δόμησης από την Κρήτη. με πρώτη ύλη το άχυρο και τον πηλό ομάδες στο Λασίθι, στις Αρχάνες, στα Χανιά και αλλού κατασκευάζουν σπίτια με απόλυτα φυσικά υλικά και σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ έχει δύο ενότητες. Στην πρώτη ταξιδεύουμε μέχρι την Κριτσά, κοντά στον Άγιο Νικόλαο και συναντάμε την Ομάδα Φυσικής Δόμησης Κρήτης. Η ομάδα έχει ήδη κατασκευάσει τα πρώτα «πειραματικά» σπίτια με πρώτη ύλη το cob, δηλαδή μπάλες από χώμα και άχυρο, σε διαφορετικές αναμείξεις ανάλογα με την τελική χρήση.

Η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν καλύπτει μέχρι στιγμής τα κτήρια που κατασκευάζονται εξολοκλήρου από φυσικά υλικά. Επισήμως θεωρούνται ως ελλιπούς στατικότητας και απαιτείται η ύπαρξη ξύλινου, μεταλλικού ή άλλου σκελετού πάνω στον οποίο θα προστεθεί το υλικό της επιλογής του κτίστη.

Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ, πηγαίνουμε στις Αρχάνες όπου κατασκευάζονται με νόμιμη άδεια, δύο σπίτια με ξύλινο σκελετό και γέμισμα από άχυρο και άλλα φυσικά υλικά.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Μαυρουδή
Επιμέλεια: Μάριος Διονέλλης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης