ΣΧΟΛΕΙΟ… ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Χρειάστηκε να αναλάβουν δράση οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Ιεράπετρας και να εκθέσουν στα κοινωνικά δίκτυα την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο τους ώστε να ευαισθητοποιηθούν ο τοπικός δήμος και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.

Οι απαράδεκτες εικόνες με χαρτόκουτες στα θρανία που υποκαθιστούν τα «χωρίσματα» ανάμεσα στις τάξεις όπου φοιτούν οι μαθητές και μάλιστα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έγιναν αμέσως viral και προκάλεσαν την κατακραυγή όχι μόνο από την τοπική κοινωνία αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οι αρμόδιοι κωφεύουν επιδεικτικά στις επιστολές και τις εκκλήσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών, ακόμα και της διεύθυνσης του σχολείου για την απαράδεκτη κατάσταση και τις ελλείψεις χώρων. Τα αυτοσχέδια θρανία-τάξεις ήταν η προσωρινή (αλλά μόνιμη τελικά) λύση που επέλεξαν οι εκπαιδευτικοί, τοποθετώντας τα μάλιστα στον διάδρομο του σχολείου που οδηγεί στην τουαλέτα αφού δεν υπάρχει πουθενά άλλος διαθέσιμος στεγασμένος χώρος για να κάνουν μάθημα.

Μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και του βίντεο πραγματοποιήθηκε αυτοψία από την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας, αντιδήμαρχο Μαρία Ρουμελιωτάκη, και τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, Μανώλη Μακράκη.

Η λύση που βρέθηκε είναι να παραγγελθούν τέσσερις προκάτ αίθουσες που θα τοποθετηθούν στο προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή κάποιων επιπλέον αιθουσών. Ωστόσο και πάλι δεν είναι σαφές το πότε θα γίνουν η παραγγελία και η τοποθέτηση, αφού ξεκινά νέος γύρος επαφών μεταξύ Δήμου Ιεράπετρας και Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.

Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η Σοφία Σερεμέτη, πρόεδρος του κοινού Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και του ΕΕΕΚ Ιεράπετρας, η κατάσταση παραμένει έτσι τα τελευταία χρόνια και όλοι οι αρμόδιοι ήταν ενήμεροι. «Περιμέναμε πολύ να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη λύση από το να δείξουμε το πρόβλημα. Τα παιδιά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει. Το κτίριο φτιάχτηκε το 2000 και ήταν μόνο για μία σχολική μονάδα ενώ σήμερα συστεγάζονται τρία σχολεία».

Το θέμα πάντως είναι σε γνώση και προσωπικά του δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, ο οποίος και την περσινή χρονιά είχε επισκεφθεί το σχολείο δίνοντας υποσχέσεις για ταχύτατη λύση των προβλημάτων στέγασης.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 26.11.2021