«ΣΑΡΩΝΕΙ» Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αναλαμβάνουν δράση οι επιστήμονες για τον εντοπισμό του – Προσοχή συνιστούν στους πολίτες οι αρχές.

Στον αστερισμό του… κροκόδειλου ζει από την Παρασκευή ο νομός Ρεθύμνου και όλη η Κρήτη μετά την ανακάλυψη του ερπετού μήκους δύο μέτρων που το τελευταίο διάστημα κολυμπά αμέριμνος στα νερά του φράγματος Ποταμών. Το θέμα προκαλεί την απορία αλλά και τον θαυμασμό των κατοίκων ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι επισκέπτες στο Φράγμα και την ευρύτερη περιοχή της λίμνης αλλά και οι συζητήσεις για το ερπετό στα κοινωνικά δίκτυα και τα καφενεία του νησιού. 

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ο κροκόδειλος έχει μεταφερθεί εκεί από κάποιον και δεν πρόκειται για ζώο που μπορεί να επιβιώσει σε μια τέτοια περιοχή και στο κλίμα της Κρήτης. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα γίνει επιχείρηση εντοπισμού και αιχμαλώτισης του άγριου ζώου ενώ όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Μαμαγκάκης, διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης έχει ήδη τοποθετηθεί σήμανση και περίφραξη στα σημεία όπου έχει εμφανιστεί ο κροκόδειλος και κυρίως εκεί που υπάρχει εύκολη πρόσβαση των πολιτών στην ακτή της λίμνης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τους επισκέπτες. 

Ο κροκόδειλος έγινε τυχαία αντιληπτός στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας από περίπολο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι δύο πυροσβέστες που τον είδαν ενημέρωσαν αμέσως την υπηρεσία τους. Λίγες ώρες μετά δόθηκε στη δημοσιότητα και η πρώτη φωτογραφία του ερπετού την οποία τράβηξε ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στην περιοχή του φράγματος των Ποταμών και δημοσιεύει σήμερα και η «Εφ.Συν.» 

Όπως τονίζει ο κ. Μαμαγκάκης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει ήδη τοποθετήσει σύστημα καταγραφής με θερμικές κάμερες στα επίμαχα σημεία της λίμνης και είναι θέμα χρόνου ο εντοπισμός του ζώου, ενώ οι επιστήμονες αλλά και ο ίδιος ο κ. Μαμαγκάκης τονίζουν πως δεν είναι στόχος η εξόντωση αλλά η αιχμαλωσία του κροκόδειλου. 

Πάντως κάτοικοι της περιοχής κάνουν ήδη τις πρώτες περιγραφές «απωλειών» τόσο σε πάπιες και υδρόβια πτηνά που ζουν στη λίμνη όσο και σε αρνιά από κοπάδια που πήγαν στη λίμνη για να ποτιστούν και δεν επέστρεψαν ποτέ, με την απουσία τους πλέον να αποδίδεται στον απρόσκλητο επισκέπτη…

Το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται στη έρευνα των επιστημόνων ενώ για τις επόμενες ημέρες οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να μην πλησιάζουν στην κοίτη του φράγματος. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 07.07.2014