ΠΗΡΑΝ ΘΑΡΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Τζιπ και επιβατικά αυτοκίνητα μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του Ελαφονησίου Χανίων. Αυτή τη φορά έφτασαν μέχρι μέσα στη θάλασσα ● Αφωνία από τις ελεγκτικές αρχές.

Αποκαρδιωτικές εικόνες καταστροφής σε έναν από τους σημαντικότερους προστατευόμενους χώρους της Κρήτης φέρνει στο φως καταγγελία κατοίκων της περιοχής. Κάποιοι φαίνεται πως ζήλεψαν τα κατορθώματα της παραγωγής του τηλεπαιχνιδιού GNTM στην Ελαφόνησο της Λακωνίας, αλλά προχώρησαν την καταστροφική τους δράση ένα βήμα παραπάνω. Και αν στην Ελαφόνησο είδαμε μόνο επιδείξεις πάνω στην άμμο, στο Ελαφονήσι της Κρήτης τα τζιπ έφτασαν μέχρι μέσα στη θάλασσα, καταπατώντας κάθε κανόνα προστασίας του τοπίου.

Οι φωτογραφίες που έστειλαν στην «Εφ.Συν.» κάτοικοι της περιοχής είναι αποκαλυπτικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για επισκέπτες που ήθελαν να ασκηθούν στα θαλάσσια σπορ, χωρίς όμως να κάνουν τον κόπο να κουβαλήσουν ως τη θάλασσα τον εξοπλισμό τους.

Πάντως, για τις υπηρεσίες ελέγχου φαίνεται πως πρόκειται για γνωστή και παγιωμένη κατάσταση. «Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοιες καταγγελίες και βλέπουμε αυτές τις εικόνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (σ.σ. ο ίδιος φορέας εποπτεύει και το Ελαφονήσι). «Υποβάλαμε την καταγγελία στο δασαρχείο και στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας. Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά σώματα που έχουν ανακριτικά καθήκοντα (δασαρχείο, θηροφυλακή, αστυνομία και λιμενικό). Διαχρονικά αυτό που ζητάμε είναι αυτά τα σώματα να συστήσουν μια αποτελεσματική αρχή προστασίας του περιβάλλοντος. Ως φορέας διαχείρισης, έχουμε δώσει σε όλους τους φορείς τα νομικά εργαλεία μέσω του προγράμματος Life Natura Themis, ωστόσο όλοι προσπαθούν να βγάλουν από πάνω τους αυτή την ευθύνη», συμπληρώνει ο κ. Λυμπεράκης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε τέτοιες καταγγελίες και βλέπουμε αυτές τις εικόνες», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

«Ούτε μία μήνυση»

Ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς επιρρίπτει και ο Κωστής Κουκουράκης, πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που προώθησε το καθεστώς προστασίας στη συγκεκριμένη περιοχή. «Τα ξέρουν όλοι χρόνια τώρα και μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί ούτε μία μήνυση έστω και κατ’ αγνώστων», λέει ο ίδιος, ενώ αφήνει σαφείς υπόνοιες για τη συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. «Είναι γνωστά τα σχέδια που διατυπώθηκαν στο παρελθόν για κατασκευή τεράστιων ξενοδοχείων στο Ελαφονήσι και οι ορέξεις αυτές κόπηκαν όταν θεσπίστηκε το καθεστώς προστασίας. Ωστόσο, και στην ίδια τη νομοθεσία αναφέρεται πως το καθεστώς αυτό μπορεί και να επανεξεταστεί αν εκλείψει ο λόγος της προστασίας. Και σταδιακά ενδεχομένως αυτό επιδιώκουν. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την προάσπιση της περιοχής πέφτει σήμερα στους δύο νέους Δήμους Κισσάμου και Καντάνου-Σελίνου, τα όρια των οποίων συναντώνται σε αυτήν ακριβώς την περιοχή», λέει ο κ. Κουκουράκης.

 Ευθύνες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς επιρρίπτει και ο Κωστής Κουκουράκης, πρώην δήμαρχος Ιναχωρίου.

Το Ελαφονήσι έχει ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας του δικτύου NATURA (κωδικός GR4340002) καθώς παρουσιάζει περιοδικά υποθαλάσσια στρώματα άμμου στον βυθό (ροζ άμμος) που σε συνδυασμό με τις αμμοθίνες που υπάρχουν στο νησί συνιστούν έναν πολύ σημαντικό και μοναδικό γεωλογικό σχηματισμό. Σπάνιες βιοκοινότητες αποτελούν μέρος των αμμοθινών, ενώ περιλαμβάνονται ευαίσθητα οικοσυστήματα που υφίστανται έντονες ανθρώπινες επιδράσεις ειδικά το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού. Η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων πάνω στην επιφάνεια της προστατευόμενης περιοχής προφανώς είναι έξω από κάθε λογική προστασίας και θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και αφορμή αυτεπάγγελτης δίωξης, ειδικά εφόσον στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κατατεθεί τα στοιχεία των οχημάτων.

Στην κεντρική φωτογραφία, τζιπ μέσα στην θάλασσα στο Ελαφονήσι

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.01.2021