ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΦΩΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με στόχο να συσπειρώσει το ακροατήριό της στην Κρήτη η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιτέθηκε στον πρωθυπουργό με εκφράσεις όπως «δημιουργός της νέας Δεξιάς», «χορηγός της Χρυσής Αυγής», «βαρίδι για τη Δημοκρατία και τη χώρα».

Με σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να συσπειρώσει το ακροατήριό της στην Κρήτη η Φώφη Γεννηματά κατά τη διήμερη περιοδεία της στο άλλοτε «πράσινο» νησί. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό δημιουργό της «νέας Δεξιάς» και «βαρίδι για τη δημοκρατία και τη χώρα».

Μιλώντας σε συνεστίαση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η κ. Γεννηματά είπε μεταξύ άλλων για τον Αλέξη Τσίπρα: «Κυβέρνησε με ακροδεξιούς. Κάνει delivery υπουργείων στους πρόθυμους κυνηγούς καρέκλας, τους οποίους μαζεύει από παντού. Από την άκρα Δεξιά, τη Δεξιά και τα αζήτητα της Κεντροαριστεράς. Εφτιαξε στην πραγματικότητα, μαζί με την καραμανλική συνιστώσα που τον στηρίζει, τη νέα Δεξιά και τώρα που είναι σε απελπισία, ψάχνει ένα προσωπείο για να διαχειριστεί την επόμενη μέρα […] Είχα πει ότι ο κ. Τσίπρας έχει γίνει χορηγός της Δεξιάς και σήμερα λέω ότι έχει γίνει και ο καλύτερος χορηγός της Χρυσής Αυγής. Εχει γίνει βαρίδι για τη Δημοκρατία και τη χώρα».

Απευθυνόμενη ειδικά προς το κοινό του Ηρακλείου, όπου τα ποσοστά του κόμματός της έχουν καταποντιστεί από το 63% (το 2009) στο 6% (το 2015), η κ. Γεννηματά είπε πως δεν θα επιτρέψει «να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τους τυχοδιώκτες του κ. Τσίπρα», ενώ εμφανίστηκε σίγουρη ότι «εδώ στην Κρήτη θα λειτουργήσουν και πάλι οι δεσμοί που έχουμε με τους δημοκράτες-προοδευτικούς πολίτες».

Πάντως σε κάποια από τις αποστροφές του λόγου της η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στις πιθανότητες συνεργασίας στη μετά Τσίπρα εποχή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οταν φύγει ο Τσίπρας και η παρέα του, εμείς είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε κάτω από άλλους όρους με τους πραγματικά προοδευτικούς ανθρώπους και τους αγωνιστές αυτού του χώρου».

Για τη Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε πως «εκφράζουν και σήμερα ότι πιο συντηρητικό και οπισθοδρομικό για τον τόπο», ενώ επισήμανε τον κίνδυνο «να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Δεξιάς που φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει καθόλου γνώμη και μυαλά σε σχέση με αυτά που έκαναν το 2004-2009». Η κ. Γεννηματά ωστόσο απέφυγε, ειδικά από την Κρήτη, να αναφερθεί στη Ν.Δ. μετά το 2009 και την περίοδο Σαμαρά, με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε.

Αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που εξαγγέλθηκε μετά τις διαλυτικές τάσεις στο κόμμα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Γεννηματά έκανε την ανάγκη φιλοτιμία τονίζοντας πως «ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ισχυρό ενιαίο πολιτικό κέντρο με ισχυρά εκλεγμένα όργανα. Οι αποφάσεις τους θα μας δεσμεύουν όλους», ενώ από το κομματικό ακροατήριο κανείς δεν της θύμισε πως και η ίδια είχε αρνηθεί τη δημιουργία εκλεγμένων οργάνων όταν συστάθηκε το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Για τις αποζημιώσεις

Στη δεύτερη μέρα της περιοδείας της η κ. Γεννηματά βρέθηκε στα Ανώγεια απ’ όπου αναφέρθηκε στο μεγάλο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, για τη διεκδίκηση των οποίων είπε πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ακολουθώντας τις παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πριν αναχωρήσει για την Αθήνα επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές του Ρεθύμνου από την πρόσφατη κακοκαιρία και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για να χαρακτηριστούν οι κάτοικοι πλημμυροπαθείς και να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια.

(Κεντρική φωτογραφία: Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. *EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.03.2019