Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υπάρχει ένα σημείο στην πρόσφατη οργανωτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς που κυριολεκτικά «καίει» την Κρήτη. Στο νησί, το αντιεξορυκτικό κίνημα φουντώνει και απαιτεί καθαρές κουβέντες. Οι συμφωνίες για εξορύξεις στα νότια και δυτικά της Κρήτης υπογράφτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.

Εχουν πάνω την υπογραφή του τότε υπουργού Ενέργειας και σημερινού μέλους της Νέας Αριστεράς, Γιώργου Σταθάκη. Του ίδιου που μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες διαφήμιζε τους χειρισμούς του εκείνους σε συνέδριο στο Ηράκλειο μαζί με εκπροσώπους των ΕΛΠΕ, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη και άλλους από το πετρελαϊκό λόμπι.

Διαβάσαμε λοιπόν με ενδιαφέρον στην Κρήτη την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Αριστεράς και συγκεκριμένα τη θέση για «ματαίωση των σχεδίων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων». Δηλαδή αυτών που υλοποίησε ως υπουργός ο Σταθάκης.

Οταν όμως ακούσαμε στο βήμα τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλέξη Χαρίτση, τα είπε κάπως διαφορετικά (αντιγράφω επί λέξει): «Στο θέμα των ορυκτών καυσίμων η θέση μας δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρη. Πλήρης απεξάρτηση. Αρα ένα μεγάλο, καθαρό όχι σε ΝΕΕΣ εξορύξεις».

Βάζω το «νέες» με κεφαλαία γιατί στις λεπτομέρειες κρίνεται η ουσία. Είναι τεράστια η απόσταση από το «ματαίωση των σχεδίων» μέχρι το «όχι σε νέες». Οσοι έχουν ακόμα τα λογικά τους στην Κρήτη μάχονται για την ακύρωση των εφιαλτικών σχεδίων της κυβέρνησης Τσίπρα και του πρώην υπουργού για τρύπημα σε βάθη 3 και 4 χιλιομέτρων.

Η Νέα Αριστερά είναι δίπλα στα κινήματα ή συντάσσεται με τον σταθερό υπέρμαχο των εξορύξεων Γιώργο Σταθάκη; Καθαρές κουβέντες, για να ξέρουμε στο νησί με ποιους έχουμε να κάνουμε. Να βλέπουμε ποιος είναι με τον τόπο και ποιος με τις πετρελαϊκές.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.03.24