ΜΑΤ-ΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σεάγρια καταστολήεπιδόθηκε η αστυνομία το βράδυ της Κυριακής στο Ρέθυμνο εις βάρος αντιφασιστών διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης, ενώ μια νεαρή γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται με σοβαρό τραύμα (αιμάτωμα) στο κεφάλι από τα χτυπήματα των ανδρών των ΜΑΤ. Για πρωτοφανές μένος εις βάρος των διαδηλωτών από την πλευρά της Αστυνομίας κάνουν λόγο οι συλληφθέντες, ενώ απαράδεκτες συνθήκες κράτησης εν μέσω κορονοϊού καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν από το απόγευμα μπροστά στο δημαρχείο Ρεθύμνου, όπου είχε συγκεντρωθεί ομάδα αντιφασιστών, πραγματοποιώντας διαδήλωση ως απάντηση σε συγκέντρωση υπερεθνικιστών σε άλλο σημείο της πόλης. Η μικρότερη ομάδα «πατριωτών» βρισκόταν στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη για «συμπαράσταση στους ακρίτες του Έβρου» με σύνθημα «Όχι στην ισλαμοποίηση τηςΚρήτης», ενώ στη σχετική αφίσα ήταν γραμμένο το σύνθημα «Τούρκος εγώ δεν θα γενώ».

Όλα αυτά κινητοποίησαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι διαδήλωσαν υπέρ των μεταναστών και προσφύγων και κατά του εθνικιστικού μίσους, ενώ από πολύ νωρίς ήταν ισχυρή η παρουσία της Αστυνομίας για την αποφυγή της συνάντησης των δυο συγκεντρώσεων. Ωστόσο, η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει από τον έλεγχο όταν οι αστυνομικές δυνάμεις αξιοποίησαν προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πλευρά των αντιφασιστών και επιδόθηκαν σε απηνή καταδίωξη των διαδηλωτών στα στενά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Τουλάχιστον πέντε άτομα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών λόγω της αναίτιας βίας των ΜΑΤ, ενώ η 22χρονη κοπέλα, που έχει υποστεί αιμάτωμα, λίγο έλειψε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς παρουσίαζε σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας.

Μετά το κυνηγητό στα στενά της πόλης, η αστυνομία εγκλώβισε μεγάλη ομάδα διαδηλωτών στην πλατεία Μικρασιατών και έγιναν συνολικά 92 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 82 μετατράπηκαν σε συλλήψεις με τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης και της οπλοφορίας (για ξύλινα ρόπαλα). Οι συλληφθέντες πάντως μιλούν για «αναβαθμισμένο» μένος των ΜΑΤ εις βάρος τους σε σχέση με την έκταση που πήραν τα αρχικά επεισόδια.

Και κορονοϊός

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για τις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων καθώς, όπως καταγγέλλεται, δεν λήφθηκε κανένα μέσο προστασίας για τον κορονοϊό. Οι συλληφθέντες χωρίστηκαν σε δυο γκρουπ, ένα στην Ασφάλεια Ρεθύμνου και ένα στο γκαράζ της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου και παρέμειναν μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Στο σημείο κλήθηκαν από τους διαδηλωτές και γιατροί, αλλά και αρμόδιοι του Υγειονομικού, οι οποίοι προέβησαν σε συστάσεις προς τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς όμως να εισακουστούν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, έγινε παρέμβαση στην Αστυνομία, όπου τονίστηκε ότι είναι εγκληματικό σε συνθήκες πανδημίας να συγκεντρώνεις τόσο κόσμο σε περιορισμένο χώρο. «Ήρθαν κοπέλες στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι εμείς τρέχουμε και δεν φτάνουμε για να προλάβουμε τον ιό και το επίσημο κράτος προβαίνει σε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες!» αναφέρει ο ίδιος.

«Μας είχαν στοιβαγμένους σε χώρο όπου υπήρχε σύσταση προς τους πολίτες να εισέρχονται μόνο με μάσκα και τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ούτε εμείς αλλά ούτε και οι αστυνομικοί είχαμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ένας εκ των συλληφθέντων και προσθέτει: «Έχει ενδιαφέρον ότι όσο είχαν εμάς στοιβαγμένους, μια ομάδα αστυνομικών έφυγε για να πάει να κάνει συστάσεις για τον κορονοϊό σε ομάδα παιδιών που έπαιζαν μπάσκετ σε ανοιχτό γήπεδο της πόλης».

Τελικά τα ξημερώματα της Δευτέρας οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα υπηρεσίας, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 17.03.2020