Η ΟΡΓΗ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ-ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σοκ από το τραγικό δυστύχημα ενός ζευγαριού στον κεντρικότερο δρόμο της Κρήτης ● Επί πέντε μερόνυχτα παρέμεινε αβοήθητο ένα ζευγάρι ύστερα από τροχαίο ● Τους βρήκε φίλος τους που άρχισε να ψάχνει σε όλη τη διαδρομή ● Νεκρός ο 42χρονος, χαροπαλεύει η γυναίκα.

Με τραγικό τρόπο έρχεται ξανά στην επιφάνεια η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης. Το δυστύχημα με θύματα δύο νέους ανθρώπους, οι οποίοι έμειναν αβοήθητοι επί πέντε μέρες στην άκρη του δρόμου, χωρίς κανένας να τους αντιληφθεί, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν ένα ζευγάρι 42 και 32 ετών επέστρεφε με μηχανή μεγάλου κυβισμού από τα Χανιά προς την Ιεράπετρα μέσω του εθνικού δρόμου που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη. Στην περιοχή Μπαλί του Ρεθύμνου ο οδηγός της μηχανής, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έχασε τον έλεγχο και βγήκε εκτός δρόμου. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του τραυματίστηκαν βαριά και έμειναν πεσμένοι πάνω σε χαμηλή βλάστηση ακριβώς δίπλα στο οδόστρωμα του αυτοκινητόδρομου, ενώ η μηχανή τους έπεσε σε βάραθρο ύψους περίπου 15 μέτρων.

Το σημείο όπου έμειναν αβοήθητοι οι δύο άνθρωποι επί πέντε ημέρες, σε απόσταση αναπνοής από το οδόστρωμα του ΒΟΑΚ

Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι ενώ οι μέρες περνούσαν και οι δυο άνθρωποι δεν έδιναν σημεία ζωής, δεν έγινε καμία έρευνα για τον εντοπισμό τους και παρέμεναν αβοήθητοι στο σημείο του δυστυχήματος. Την Παρασκευή το πρωί ο πατέρας του 42χρονου, που ζει στο Πήλιο, δήλωσε επίσημα την εξαφάνισή του ενώ το πρωί του Σαββάτου, πέντε μέρες μετά το τροχαίο, ένας φίλος του ζευγαριού ξεκίνησε την αναζήτησή τους ψάχνοντας σπιθαμή προς σπιθαμή στη διαδρομή που γνώριζε ότι κινούνταν.

«Έφτασα μέχρι εδώ, είδα ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν ίχνη και από παλαιότερα ατυχήματα και άρχισα να αναζητώ τον Νάθαν και τη Σβέτα» λέει στην «Εφ.Συν.» από το σημείο του δυστυχήματος ο Γιώργος Συμιανάκης.

Ο Γιώργος Συμιανάκης, ο φίλος του ζευγαριού που τους εντόπισε το πρωί του Σαββάτου, 17 Απριλίου.

«Αρχικά είδα τη μηχανή πεσμένη στον γκρεμό και θεώρησα πως και οι δυο τους θα είχαν πέσει, ωστόσο λίγο μετά είδα πεσμένη πρώτα τη γυναίκα με το μισό της σώμα πάνω στους θάμνους και τα πόδια της να ξεχωρίζουν στον αέρα, ακριβώς δίπλα στον δρόμο. Ειδοποίησα αμέσως την αστυνομία και το ΕΚΑΒ οι οποίοι σε πολύ μικρή απόσταση βρήκαν νεκρό και τον Νάθαν», λέει ο ίδιος.

Βογκητά

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως πολύ κοντά στο συγκεκριμένο σημείο την προηγούμενη Πέμπτη εκτελούσε εργασίες συνεργείο του Δήμου Μυλοποτάμου και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργατών άκουσαν κάποιους ήχους σαν βογκητά, ωστόσο δεν έδωσαν σημασία θεωρώντας πως πρόκειται για ζώα. Το μεγάλο διάστημα που πέρασε από το τροχαίο δυστύχημα μέχρι την ανεύρεση των δύο ανθρώπων επιβεβαιώνει και η ιατροδικαστική εξέταση στο πτώμα του άτυχου 42χρονου.

Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο ιατροδικαστής Κρήτης Σταμάτης Μπελιβάνης, ως χρόνος θανάτου υπολογίζεται η 12η ή 13η Απριλίου, δηλαδή η περασμένη Δευτέρα ή Τρίτη, ενώ ο εντοπισμός των ανθρώπων έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο θάνατος του 42χρονου δεν ήταν ακαριαίος, ενώ σε ό,τι αφορά την 32χρονη γυναίκα, οι γιατροί μιλούν για θαύμα καθώς επέζησε επί πέντε μερόνυχτα, ενώ πλέον νοσηλεύεται με βαρύτατα τραύματα και σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων.

Από το όλο περιστατικό αναδεικνύεται για άλλη μία φορά η δραματική εικόνα που επικρατεί στο εθνικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για την ανακατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Ο κεντρικότερος δρόμος του νησιού παραμένει σε άθλια κατάσταση με πολλές παγίδες για τους διερχόμενους οδηγούς. Στο σημείο του δυστυχήματος η προστατευτική μπάρα είναι κομμένη από προηγούμενο ατύχημα και δεν έχει επισκευαστεί τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων.

Την τελευταία δεκαετία η ανακατασκευή του ΒΟΑΚ αποτελεί προεκλογική δέσμευση όλων των κυβερνήσεων, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ είχε γίνει για πρώτη φορά δημοπράτησή του σε τρία τμήματα από τα Χανιά ώς τον Άγιο Νικόλαο. Η παρούσα κυβέρνηση ακύρωσε τους σχετικούς διαγωνισμούς, ξεκινώντας ουσιαστικά από το μηδέν την όλη διαδικασία, ενώ μόλις πριν από 10 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την ένταξη του έργου για μερική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, οι Κρητικοί επί δεκαετίες συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος, τη στιγμή μάλιστα που ο συγκεκριμένος δρόμος εξυπηρετεί και τις χιλιάδες των τουριστών που φτάνουν κάθε χρόνο στο νησί.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Ναθαναήλ (Νάθαν) Δίπλας, ανασύρθηκε νεκρός ενώ η σύζυγός του Σβέτα χαροπαλεύει στην εντατική του Νοσοκομείου Χανίων).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 20.04.2021