Η ΚΡΗΤΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΡΟΖ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Στην Περιφέρεια Κρήτης ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, υποστηριζόμενος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγεται με μεγάλη διαφορά από τον α’ γύρο.

Διαφορετική εικόνα από το σύνολο της επικράτειας σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών έδωσε η Κρήτη, καταγράφοντας προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της μεγαλονήσου, με ποσοστό περίπου 31% έναντι 27,5% της Ν.Δ.

Στον Νομό Ηρακλείου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε διαφορά περίπου 10 μονάδων φτάνοντας στο 34,5% με τη Ν.Δ. στο 25%, ενώ στον Νομό Χανίων ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. έφτασαν περίπου στα ίδια ποσοστά (κοντά στο 27%). Αντίστροφη ήταν η εικόνα στους Νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου όπου η Ν.Δ. κατέλαβε την πρώτη θέση με διαφορά περίπου 3 μονάδων.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, υποστηριζόμενος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγεται με μεγάλη διαφορά από τον α’ γύρο, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη Τσίπρα ότι «θα βγει με τα τσαρούχια από τον πρώτο γύρο». Το ποσοστό του νυν περιφερειάρχη κινείται γύρω στο 60%, ενώ ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, στον οποίο είχε επενδύσει και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατετάγη δεύτερος με 26%. Στην τρίτη θέση στην Περιφέρεια Κρήτης βρέθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση, με επικεφαλής τον νυν βουλευτή του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη και ποσοστό περίπου 7%.

Οι μεγάλοι δήμοι

Στο Ηράκλειο θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο ο Γιάννης Κουράκης (υποστηριζόμενως από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ν.Δ.) και ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο υποψήφιος από τον χώρο της Αριστεράς Ηλίας Λυγερός. Στα Χανιά υπέστη δεινή ήττα ο νυν δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, ενώ στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο Αρης Παπαδογιάννης (υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ.) και ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Στο Ρέθυμνο πέρασαν στον δεύτερο γύρο ο νυν δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) με τον υποψήφιο της Ν.Δ. Θοδωρή Νίνο.

Σε ό,τι αφορά το Λασίθι, στον Δήμο Αγίου Νικολάου περνούν στον δεύτερο γύρο ο νυν δήμαρχος Αντώνης Ζερβός περίπου ισοψηφώντας με τον Νίκο Κοκκίνη (και οι δύο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τον δεύτερο όμως να υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ). Στην Ιεράπετρα, μεταξύ των επτά υποψηφίων, τις δύο πρώτες θέσεις λαμβάνουν ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης και ο Αργύρης Πανταζής, για τον οποίο εξέφρασε στήριξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον Δήμο Σητείας την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Γιώργος Ζερβάκης ενώ για τη δεύτερη θέση δίνουν μάχη ο Νίκος Κουρουπάκης (ΠΑΣΟΚ) με τον Νίκο Καραμανωλάκη, από τον χώρο της Αριστεράς. Στον ίδιο δήμο καταγράφηκε αποδοκιμασία του νυν δημάρχου Θόθωρου Πατεράκη, που κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: