Η ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ «ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» ΞΑΝΑΠΛΗΓΩΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σοβαρές αναταράξεις στην τουριστική αγορά της Κρήτης προκαλεί το κλείσιμο της βάσης της αεροπορικής εταιρείας Ryanair στα Χανιά, που συνοδεύτηκε από ευθείες βολές για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η Fraport, καθιστώντας ασύμφορη την παραμονή του αεροσκάφους της στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».

Ηδη ανακοινώθηκε η διακοπή των δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Χανίων (από 1η Ιουνίου), ενώ ακυρώνονται και οι συνδέσεις από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» προς Βενετία, Μόναχο, Πολωνία και Λιθουανία.

Η είδηση για τη διακοπή των δρομολογίων ειδικά στη γραμμή Χανιά – Αθήνα έπεσε σαν βόμβα στη δυτική Κρήτη την ώρα που οι τοπικοί φορείς μετρούσαν τις απώλειες από την αποχώρηση της Ryanair από τα χειμερινά δρομολόγια προς Χανιά, γεγονός που επέφερε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 105.000 λιγότερες αφίξεις σε σχέση με τον χειμώνα του 2016.

Ο δήμαρχος Πλατανιά, της πιο τουριστικής περιοχής των Χανίων, έκανε λόγο για μισό εκατομμύριο χαμένες διανυκτερεύσεις εξαιτίας της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθεί η Fraport. Η νέα ακύρωση δρομολογίων και μάλιστα μέσα στη θερινή περίοδο έρχεται ως ακόμη ένα πλήγμα για την τουριστική αγορά και την τοπική οικονομία.

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες επιβάτες λαμβάνουν emails από την αεροπορική εταιρεία με τα οποία τους ενημερώνει πως ακυρώνονται οι κρατήσεις που είχαν κάνει στη γραμμή Αθήνα – Χανιά και πως επιστρέφονται τα χρήματά τους.

Στα συγκεκριμένα μηνύματα η εταιρεία αναφέρει πως οι ακυρώσεις γίνονται «λόγω επιχειρησιακών αλλαγών», ωστόσο οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον εκπρόσωπο της εταιρείας δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών

Την ίδια στιγμή η Fraport με στοχευμένα δημοσιεύματα επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, με τον Στέφαν Σούλτε, πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου της Fraport AG, να δηλώνει ικανοποιημένος από την επένδυση, να προαναγγέλλει επενδύσεις και προσλήψεις και να μιλά για ικανοποιημένους επιβάτες.

Στα Χανιά η Fraport Greece ετοιμάζει ενημερωτική εκδήλωση στις 19 Απριλίου για να παρουσιάσει τα σχέδιά της για το αεροδρόμιο. Η συγκυρία πάντως δεν φαίνεται να την ευνοεί, καθώς πλέον όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των φορέων του τουρισμού, της αυτοδιοίκησης και της τοπικής οικονομίας βλέπει τις αρνητικές συνέπειες από την εκχώρηση του αεροδρομίου.

Εκείνοι που εδώ και χρόνια μιλούν για «σκάνδαλο Fraport», τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου, αναμένεται να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στη συγκεκριμένη εκδήλωση και να τα πουν κατά πρόσωπο στους υπεύθυνους της εταιρείας.

H Fraport «διώχνει» τη Ryanair από τα Χανιά

Με… αερομαχία με τη Fraport ξεκινά η θερινή περίοδος για τη Ryanair. Η εταιρεία χαμηλών ναύλων, που ετοιμάζεται να γιορτάσει σε λίγες ημέρες τα τέσσερα χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες τη μερική αποχώρησή της από τα δρομολόγια εσωτερικού που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αεροπορικά τέλη που έχει ανακοινώσει ο γερμανικός όμιλος ο οποίος διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Στη χθεσινή ανακοίνωση πάντως κάνει λόγο για αλλαγή των επιχειρηματικών της σχεδίων και αναβάθμιση των βάσεών της στη Γερμανία, με τη μεταφορά δύο αεροσκαφών της από την Αθήνα και τα Χανιά, τα οποία καταργούνται από τα δρομολόγια της εταιρείας.

Η Ryanair διευκρινίζει ότι θα συνεχίσει τα δρομολόγια από το «Ελ. Βενιζέλος» προς Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, τα οποία είναι και τα μόνα που θα διατηρηθούν μετά την 1η Ιουνίου.

«Δυστυχώς οι χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων στην πλειονότητά τους ενθαρρύνουν τα δρομολόγια μόνο για το καλοκαίρι και μόνο σε διεθνείς προορισμούς», δήλωσε ο Ν. Λάρδης, διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συζητήσεων με τους φορείς εκμετάλλευσης των αεροδρομίων για ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αεροπορικών εταιρειών.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Fraport Greece, απέδωσε την αποχώρηση της Ryanair από τα δρομολόγια εσωτερικού σε επιχειρηματικά αίτια της εταιρείας και έκανε λόγο για στρατηγικό συνεργάτη με τον οποίο συνεργάζεται σε 9 από τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 12.04.2018