ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΕΝΤΕΤΑ ΣΤΗΝ CRETA FARMS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Creta Farms, μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κρήτης αλλά και της χώρας.

Ο επιχειρηματικός πόλεμος μεταξύ των αδελφών Δομαζάκη από το Ρέθυμνο φαίνεται πως οδηγεί σε αδιέξοδο την εταιρεία που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στον κλάδο των τροφίμων, κατέχοντας σημαντικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς αλλά και με σημαντική δραστηριότητα σε απαιτητικές αγορές όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η σφοδρή αντιπαράθεση του Κώστα Δομαζάκη με τον αδελφό του Μανώλη έχει αντικαταστήσει την παλαιότερη σύμπνοια που οδήγησε στην καθιέρωση της εταιρείας.

Από τον περασμένο Απρίλιο ο Κώστας Δομαζάκης έχει καταγγείλει την ύπαρξη «βαρύτατων εγκληματικών πράξεων εις βάρος της εταιρικής περιουσίας», υποβάλλοντας αίτημα διαχειριστικού ελέγχου, ενώ προβάλλει αξιώσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ για ταμειακές διευκολύνσεις που ο ίδιος παρείχε στην εταιρεία την περίοδο 2005 – 2006.

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Δομαζάκης έχει καταγγείλει τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από το ταμείο της Creta Farms σε άλλη, άγνωστη στους μετόχους «συνδεδεμένη» εταιρεία στην Κύπρο, χωρίς παραστατικά και χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ, πάντα σύμφωνα με τον Κ. Δομαζάκη, σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών κατέληξε σε προσωπικό λογαριασμό του αδελφού του στις ΗΠΑ.

Τις κατηγορίες αυτές φυσικά αρνείται ο Μανώλης Δομαζάκης, απειλώντας να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του αδελφού του, τον οποίο ήδη έχει απομακρύνει, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από τις εκτελεστικές θέσεις της εταιρείας, παρ’ ότι και οι δύο κατέχουν ποσοστό 40,08% της εταιρείας.

Τελειώνουν τα αποθέματα (;)

Στο τελευταίο επεισόδιο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, ο Κώστας Δομαζάκης παραχώρησε τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου, αποκαλύπτοντας πως τα αποθέματα έτοιμου προϊόντος της εταιρείας έχουν πέσει στους 500 τόνους (από 1.350 τόνους που ήταν στο τέλος Μαρτίου), εκτιμώντας μάλιστα πως «η Creta Farms δεν θα μπορέσει να αντέξει για περισσότερο από 15 ημέρες καθώς ήδη γίνεται ορατή η έλλειψη επώνυμων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αλλά και κρέατος που προμήθευε η εταιρεία στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης».

Ο Κώστας Δομαζάκης ανακοίνωσε πως υπάρχει στρατηγικός επενδυτής που θέλει να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην αλλαντοβιομηχανία, εφόσον όμως αναλάβει ο ίδιος τη διοίκηση.

Ολα τα παραπάνω, τόσο οι καταγγελίες για έλλειψη αποθεμάτων όσο και τα περί ύπαρξης στρατηγικού επενδυτή, δεν γίνονται σε ανύποπτο χρόνο αλλά εν όψει της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, που πραγματοποιείται υπό το βάρος όλων των τελευταίων εξελίξεων.

Για τις καταγγελίες του Κώστα Δομαζάκη η Creta Farms εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε η εταιρεία PWC δεν επιβεβαιώνεται καμιά υποχρέωση της εταιρείας προς τον κ. Κ. Δομαζάκη. Επίσης τονίζεται πως τα τρία από τα 11,6 εκατομμύρια αφορούν προσωπικό δάνειο του Κώστα Δομαζάκη, «στο οποίο φυσικά ουδόλως εμπλέκεται η Creta Farms».

Η έκθεση του ελεγκτικού οίκου έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προς ενημέρωση των επενδυτών, όπως αναφέρει η Creta Farms. Σε ό,τι αφορά δε την επάρκεια των αποθεμάτων έτοιμου προϊόντος, από την πλευρά της εταιρείας δεν δόθηκε κάποια απάντηση.

Οι εξελίξεις στην εταιρεία αναμένονται καταιγιστικές υπό το βάρος όλων των παραπάνω αποκαλύψεων, ενώ διάχυτη είναι η αγωνία τόσο των περίπου 200 εργαζομένων στο Ρέθυμνο (κυρίως αλλοδαπών) όσο και αυτών στα κεντρικά της εταιρείας στην Αθήνα.

Κάθε εξέλιξη έχει άμεσες επιπτώσεις και σε άλλες εταιρείες (προμηθευτές, επιχειρήσεις τροφίμων κτλ) ειδικά στην Κρήτη όπου η Creta Farms κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα αβεβαιότητας μεταφέρεται και στους μετόχους αλλά και στις τράπεζες έναντι των οποίων είναι εκτεθειμένη η αλλαντοβιομηχανία, έχοντας παραχωρήσει ποσοστό 19% των μετοχών στα πιστωτικά ιδρύματα.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Μάνος και ο Κωνσταντίνος, Δομαζάκης ετοιμάζονται για τη μάχη της γενικής συνέλευσης της Creta Farms που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 26.06.2019