ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για μια περίεργη δολιοφθορά στο υπό κατασκευή έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ. Η ζημιά προκλήθηκε σκόπιμα σε μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης, στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Η εγκατάσταση των υποδομών στο συγκεκριμένο σημείο (στην ευρύτερη περιοχή της Δαμάστας) έχει προκαλέσει στο παρελθόν σφοδρότατες αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίες όμως κάμφθηκαν μετά την παροχή αντισταθμιστικών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν επιλυθεί μια σειρά από ιδιοκτησιακά θέματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων του σταθμού μετατροπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ στόχος της δολιοφθοράς δεν ήταν η κλοπή υλικών, αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση. «Στην παρούσα φάση, εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει στην ολοκλήρωση του έργου το εν λόγω συμβάν, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και -ακόμα χειρότερα- την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως η Αστυνομία θα προχωρήσει άμεσα στη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός που υπέστησαν δολιοφθορά.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025, ενώ θα πρόκειται για το δεύτερο καλώδιο σύνδεσης καθώς το πρώτο (μικρή διασύνδεση) λειτουργεί ήδη στη δυτική Κρήτη.

Τα περιβαλλοντικά κινήματα στο νησί έχουν ήδη καταγγείλει πως τα καλώδια εξυπηρετούν τον στόχο της ραγδαίας αύξησης των ΑΠΕ στο νησί και της «άλωσης» της Κρήτης από αιολικά πάρκα. Το ίδιο εξάλλου έχει εξαγγείλει και ο ΑΔΜΗΕ προαναγγέλλοντας την αύξηση της παραγόμενης μέσω ΑΠΕ ενέργειας στην Κρήτη στα 2.500 MW από τα περίπου 300 που είναι σήμερα.