ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ρίγη συγκίνησης στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τον πόλεμο στη Γάζα ● Ομιλίες, συναυλία και πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ ● Μαζική διαδήλωση στη βάση της Σούδας ● Παγκόσμια οργή από την Ανατολή μέχρι τη Δύση ● Αντι-Δράσεις Ελλήνων καλλιτεχνών για τη Γάζα ● Ηχηρό μήνυμα από το «Πλοίο της Ειρήνης» που έδεσε στον Πειραιά.

«Ελπίζουμε να έχουμε μια πατρίδα που να ζούμε ειρηνικά. Να πηγαίνουμε σχολείο, στις παιδικές χαρές, στις οικογενειακές και σχολικές εκδρομές, να ζωγραφίζουμε κάτω από τα δέντρα έναν καθαρό ουρανό και έναν λαμπερό ήλιο».

Μ’ αυτά τα λόγια δύο παιδιά από την Παλαιστίνη που ζουν στη χώρα μας έκλεισαν την ομιλία τους χθες στο Σύνταγμα, σε άλλο ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εδώ και σχεδόν έναν μήνα σφυροκοπείται ανελέητα από το Ισραήλ.

Τα δύο παιδιά, φορώντας παραδοσιακές μαντίλες, μιλώντας αρχικά στα αραβικά και στη συνέχεια στα ελληνικά, ευχαρίστησαν τους πάνω από δέκα χιλιάδες παρευρισκόμενους γιατί έκαναν και δική τους υπόθεση «την υπόθεσή» τους, περιέγραψαν την εφιαλτική ζωή των παιδιών στη Γάζα, το τι βιώνουν όσοι επιζούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σκορπίζοντας στο πλήθος ρίγη συγκίνησης.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιουσέφ Ντορχόμ, που έκανε λόγο για γενοκτονία από το Ισραήλ που επιχειρείται πριν από τις 7 Οκτωβρίου και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους. Διαβάστηκε επίσης μήνυμα του επιτρόπου Λαϊκών Οργανώσεων και Συνδικάτων στην Παλαιστίνη, Μοχάμετ Αμανάντι, ο οποίος τόνιζε ότι ο λαός του «παλεύει με την πιο φρικτή κατοχή στην Ιστορία», υπερασπιζόμενος τη ζωή, την ταυτότητα και την ελευθερία του για αξιοπρεπή ζωή.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, φορείς, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις συνταξιούχων και άλλοι μαζικοί φορείς. Κυριάρχησαν τα συνθήματα «Στη Γάζα χτυπάει του κόσμου η καρδιά, με την Παλαιστίνη ώς τη λευτεριά», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί».

Στον χώρο του Αγνωστου Στρατιώτη διαδηλωτές πραγματοποίησαν μια συμβολική αναπαράσταση των εγκλημάτων του ισραηλινού στρατού σε βάρος των Παλαιστινίων, με ομοιώματα τυλιγμένων μικρών παιδιών και πικέτες που καταδικάζουν την αποχή που δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός.

Ακολούθησε συναυλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, όπου ένωσαν τις φωνές τους οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Ρεβάνς, KollectivA, Κοινοί Θνητοί, Magic de Spell, Διονύσης Τσακνής, Υπεραστικοί και Ρωμιοσύνη, και στη συνέχεια πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.

Μαζική διαδήλωση στη βάση της Σούδας

ΚΑΡΦΙ (Κίνηση ΑΡιστερών Φοιτητών Ιατρικής Κρήτης)

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη βάση της Σούδας την Κυριακή ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα φοιτητικών οργανώσεων της Κρήτης. Στη διαδήλωση κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ και υπέρ της ελευθερίας της Παλαιστίνης, ενώ οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την εν εξελίξει γενοκτονία εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή της παλαιστινιακής κοινότητας της Κρήτης, με μέλη της που βρέθηκαν στην κορυφή της διαδήλωσης τόσο στη Σούδα όσο και στην προσυγκέντρωση το πρωί της Κυριακής στη Δημοτική Αγορά των Χανίων.

Παγκόσμια οργή από την Ανατολή μέχρι τη Δύση

Κόντρα στην επίσημη φιλοϊσραηλινή γραμμή πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, οι πολίτες γέμισαν και πάλι τους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και της κατάπαυσης του πυρός.

Μεγαλειώδης διαδήλωση -η πρώτη από την έναρξη του πολέμου- πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας της αμερικανικής πρωτεύουσας και πραγματοποίησαν πορεία που σταμάτησε λίγο πριν από τον Λευκό Οίκο. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης, κάλεσαν τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Ισραήλ και κατηγόρησαν τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι στηρίζει μια «γενοκτονία».

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στην Ευρώπη, με προεξάρχουσα αυτή του Λονδίνου που συγκέντρωσε τουλάχιστον 30.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες βρετανικές πόλεις.

Διαδήλωση στο Βερολίνο | AP Photo

Aνάλογες διαδηλώσεις με συμμετοχή χιλιάδων πολιτών έγιναν, μεταξύ άλλων, στο Βερολίνο, στο Οσλο και στη Ρώμη, ενώ στο Παρίσι, στην πρώτη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση που έγινε με την άδεια των αρχών, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κατά του Μακρόν κατηγορώντας τον ως «συνένοχο».

Διαδηλώσεις έγιναν και στην Τουρκία, οι μεγαλύτερες στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Αντι-Δράσεις Ελλήνων καλλιτεχνών για τη Γάζα

Εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα δύο ηχηρές πρωτοβουλίες από καλλιτέχνες και γενικώς εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού που ζητούν «άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον τερματισμό της συνενοχής των κυβερνητικών μας οργάνων σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου» ή απευθύνονται με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «η επίθεση της Χαμάς ήταν θηριωδία. Η απάντηση του Ισραήλ είναι επίσης θηριωδία. Η υποστήριξή τους και η περαιτέρω κλιμάκωση της διαμάχης αποτελεί κυνική εκμετάλλευση της υπάρχουσας τραγωδίας».

Η μία, που με «προμετωπίδα» το διεθνές hashtag #CeaseFireNow και τίτλο «Ψήφισμα Ελλήνων Καλλιτεχνών για τη Γάζα» ζητά «Να σπάσουμε τη θεσμική σιωπή», έχει συγκεντρώσει ήδη 183 υπογραφές και συνεχίζει.

Η άλλη με τίτλο «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη» είναι μια ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητά μεταξύ άλλων άμεση κατάπαυση του πυρός, είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, απελευθέρωση των ομήρων και κυρίως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα «να γίνουμε ως χώρα μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος». Αυτή η πρωτοβουλία είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες 50 υπογραφές ενώ η διαδικασία συνεχίζεται στο: Kallitexnesgiatineirini@gmail.com

Ηχηρό μήνυμα από το «Πλοίο της Ειρήνης» που έδεσε στον Πειραιά

Το «Πλοίο της Ειρήνης» («Peace Boat») έδεσε το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, όπου το υποδέχτηκαν εκατοντάδες μέλη φιλειρηνικών και οικολογικών οργανώσεων, της Παλαιστινιακής Κοινότητας της Αττικής, των συνδικάτων του λιμανιού, της Αλληλεγγύης Για Ολους του Πειραιά καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το «Πλοίο της Ειρήνης» με 1.800 επιβάτες πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι τα τελευταία 30 χρόνια μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι πρόσφατα στο πλοίο αυτό ταξίδευαν επιζώντες από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Φέτος το πλοίο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), ταξιδεύει με αίτημα την ειρήνη με δικαιοσύνη και φόντο τις τραγικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναρτηθεί στις πλευρές του πλοίου δύο μεγάλα πανό που γράφουν το σύνθημα «Stop Killing Gaza» («Σταματήστε να σκοτώνετε τη Γάζα») και θα παραμείνουν σε όλα τα λιμάνια που θα προσεγγίσει στο παγκόσμιο ταξίδι του, με πρώτες στάσεις την Κωνσταντινούπολη και το Πορτ Σάιντ στις 8-9 Νοεμβρίου. Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε στον Πειραιά τιμητική τελετή για το πλοίο, το οποίο είχε σώσει το 1922 πολλούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τους οποίους δεν τους παραλάμβαναν άλλα πλοία.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 06.11.23