«ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ LNG»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο Κώστας Νικολάου, διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος, μιλά για την επένδυση της Elpedison στον Θερμαϊκό κόλπο και την εγκατάσταση πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) έκτασης 80 στρεμμάτων μέσα στον κόλπο, μόλις 3-4 χιλιόμετρα από το παραλιακό μέτωπο και από το Δέλτα του Αξιού.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο σταθμός αυτός περιλαμβάνει δύο αγκυροβολημένα πλοία και ένα τρίτο το οποίο θα είναι για τροφοδότηση. Το ένα από αυτά θα αποθηκεύει το LNG από τις ΗΠΑ και θα μεταφέρεται στο διπλανό πλοίο όπου θα μετατρέπεται ξανά σε αέρια μορφή, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία, συχνά συνδέεται με ατυχήματα (πυρκαγιά ή έκρηξη) που μπορεί και να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι όταν συμβαίνει διαρροή αερίων που στη συνέχεια απλώνεται στην περιοχή και λόγω της εγγύτητας την κατασκευής, θα φτάνει στο παραλιακό μέτωπο, σημειώνοντας ότι είναι χειρότερα αέρια από το διοξείδιο του άνθρακα.

Επίσης αναφέρεται στα πιθανά ατυχήματα και τους τρόπους που μπορεί αυτά να έρθουν, τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει ένα μέτωπο με τουλάχιστον 50 φορείς και συλλόγους κατά της επένδυσης, η μελέτη της οποίας θα έρθει το επόμενο μήνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, όσο προχωρούν οι διαδικασίες, να τεθεί το ζήτημα και νομικά.