ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ, ΟΧΙ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

«Δεν θα πω ποτέ κάτι άλλο από αυτό που βλέπω μπροστά μου. Ορκίστηκα για αυτό στην επιστήμη μου» λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου με αφορμή την σχεδιαζόμενη υπαγωγή του ερευνητικού κέντρου στην πολιτική προστασία. Οι επιστήμονες αρνούνται να μπουν στην υπηρεσία του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης και διατυπώνουν με σαφή τρόπο τις αντιρρήσεις τους.

Την ίδια στιγμή τα εργασιακά δικαιώματα μπαίνουν στη μέγγενη, οι εργαζόμενοι χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς από funds και οι κρατούμενοι διεκδικούν καλύτερους όρους ζωής στις φυλακές. Αλλά στις ειδήσεις βασικό θέμα είναι αν ο Κασελάκης πήγε στο γυμναστήριο…

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:

Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου
«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ»

Στην πρόθεση της κυβέρνησης για υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει αυτή η υπαγωγή, καθώς ούτως ή άλλως ως επιστημονικό κέντρο συνεργάζεται με τα αρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του κάνοντας λόγο για ένα θολό τοπίο ως προς τις αλλαγές που μπορεί να γίνουν και τονίζει την ανάγκη να προσδιοριστούν οι υπηρεσίες που θα δίνονται, χωρίς όμως να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας ή να απορροφηθεί το επιστημονικό κέντρο.

Ο ίδιος τονίζει πως με βάση τον όρκο που έχει δώσει στην επιστήμη του δεν πρόκειται να επιβληθεί στον ίδιο και στους συναδέλφους του τι θα λέει και πώς, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα καιρικά φαινόμενα.

Γιάννης Κουζής, καθηγητής εργασιακός Σχέσεων – πάντειο Πανεπιστήμιο
«ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ»

Ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου, αναφέρεται στο μοντέλο και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση της προστασίας του εργαζόμενου αλλά και την ενίσχυση των κερδών των εργοδοτών.

Επίσης μιλά για το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, επισημαίνοντας ότι οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινώνονται περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναφέρεται και στους χαμηλούς μισθούς που έχουν συμπιεστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο ίδιος τονίζει ότι η χώρα ποτέ δεν βγήκε από τα μνημόνια και κάνει λόγο για νομοσχέδια που βρίσκονται στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ αναφέρεται και στο δικαίωμα της απεργίας, με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.