«ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ – ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΣΩΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΑΝΘΡΩΠΟΙ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ο Κώστας Λακαφώσης, μηχανολόγος και μέλος της επιτροπής πραγματογνωμώνων των οικογενειών των θυμάτων στο δυστύχημα των Τεμπών, μιλά για τις συνθήκες του δυστυχήματος και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν και βάζουν ερωτηματικά για την φωτιά που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση, κάνοντας λόγο για απόπειρα συγκάλυψης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η έκρηξη και η φωτιά που ακολούθησε δεν ήταν φυσιολογική για δύο ηλεκτροκίνητα τρένα και σημειώνει ότι σε αυτά τα οχήματα δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη ακολουθούμενη από φωτιά. Άλλωστε όπως υπογραμμίζει, τουλάχιστον πέντε θύματα πέθαναν εξαιτίας της φωτιάς και «οφείλουμε να το διερευνήσουμε».

Επίσης θέτει τα ερωτήματα που δημιουργούνται από της χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν αλλά και το μπάζωμα του σημείου που σίγουρα κατέστρεψε στοιχεία, ενώ, υποστηρίζει ότι άργησαν σχεδόν ένα μήνα για να δοθεί άδεια να πάνε οι πραγματογνώμωνες στο σημείο, αναλύοντας παράλληλα τα ευρήματα και τις πιθανές εξηγήσεις.

Όπως τονίζει, πειστικές εξηγήσεις για τα ευρήματα δεν έχουν δοθεί, ειδικά για το ξυλόλιο που βρέθηκε, επισημαίνοντας τέλος ότι έναν χρόνο μετά, ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια στους σιδηρόδρομους, υποστηρίζοντας ότι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να διερευνηθεί πλήρως το δυστύχημα, είναι για να αποτραπεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο.