ΑΛΛΟ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ, ΑΛΛΟ ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Όταν έχεις ρίξει το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα σε επίπεδο επικοινωνιακής φιέστας, όταν έχεις αρχίσει μυστικές συναντήσεις σε ξενοδοχεία σχεδιάζοντας ανταλλαγή και «δανεισμό» των δικών σου αρχαιοτήτων, τότε μάλλον δεν έχεις και πολλά περιθώρια να διεκδικήσεις σοβαρά ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα.

Και όταν έρχεται το στραπάτσο ψάχνεις να δεις από πού σου ήρθε και τι έφταιξε για το κακό. Αν σου πάει το μυαλό στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχεις επιδοθεί σε γλείψιμο και υποτέλεια ίσως να βρεις και τι πήγε στραβά…

Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ… ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ»

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, μιλά για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, την διεκδίκηση των αρχαίων και την πολιτική του Κ. Μητσοτάκη στο θέμα.

Η ίδια επισημαίνει ότι η αναγνώριση της συλλογής Στερν, έδειξε την στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι η πρόταση ήταν να δανειστούμε από την Βρετανία για κάποια χρόνια τα γλυπτά, με αντάλλαγμα άλλες σημαντικές αρχαιότητες.

Όπως τονίζει, αυτή η πρακτική δεν είναι πολιτιστική πολιτική, σημειώνοντας ότι τα προς αντάλλαγμα αρχαία έχουν χαρακτηριστεί αμετακίνητα και δεν θα έπρεπε να αποτελούν προϊόν συναλλαγής.

Τέλος, χαρακτηρίζει άστοχες τις κινήσεις της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για αχρείαστες ενέργειες που έφτασαν στο σημείο να προκαλέσουν μια διπλωματική κρίση και να αναιρέσουν την επιστημονική δουλειά που έχει γίνει για το ζήτημα της επιστροφής των Ελγινείων, κάτι που πηγαίνει πίσω το όλο ζήτημα.