ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανησυχία επικρατεί στον νομό Λασιθίου και ιδιαίτερα στον Άγιο Νικόλαο μετά τις πληροφορίες για την ύπαρξη «ύποπτων» ως προς τη βρετανική μετάλλαξη κρουσμάτων μεταξύ των νέων μολύνσεων που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τα συνολικά 56 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από την περασμένη Τρίτη, σχεδόν τα μισά εμφανίζουν υψηλές τιμές με βάση τα δεδομένα των εργαστηρίων αναφοράς, που τα καθιστούν πιθανά να σχετίζονται και με τη βρετανική μετάλλαξη. Οριστικές απαντήσεις αναμένονται από το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Iδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), με τις πρώτες απαντήσεις να φτάνουν πιθανώς και σήμερα.

Η ενδεχόμενη ύπαρξη στελεχών της βρετανικής μετάλλαξης είναι και ο πιθανότερος λόγος για το αιφνιδιαστικό «κοκκίνισμα» του νομού Λασιθίου, το οποίο ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής και ενώ την Παρασκευή στην επίσημη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά για την Κρήτη είχε υπάρξει μόνο μια σχετική σύσταση προς τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί λόγω των ήδη αυξημένων κρουσμάτων της μετάλλαξης (έχουν εντοπιστεί ήδη 13 στο νησί). Ωστόσο, από χθες ολόκληρος ο νομός τέθηκε σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου χωρίς να αυξηθούν σημαντικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου είναι η ανεύρεση πολλών κρουσμάτων σε μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, 15 κρούσματα έχουν ανευρεθεί σε βρέφη του παιδικού σταθμού Αμμούδας (και 5 σε εκπαιδευτικούς), ενώ κρούσματα σε παιδιά έχουν εντοπιστεί και σε τέσσερα τμήματα δημοτικών σχολείων και σε ένα τμήμα νηπιαγωγείου.

Κλειστός παραμένει ο παιδικός σταθμός της Αμμούδας στον Αγιο Νικόλαο μετά τον εντοπισμό 15 κρουσμάτων σε παιδιά και 5 σε εκπαιδευτικούς.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν μοριακά τεστ από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν τεστ με τη μέθοδο drive-through στον χώρο έξω από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων ασφαλείας, αφήνοντας όμως αιχμές και για το επίπεδο της επίσημης ενημέρωσης από τις υγειονομικές αρχές για την πραγματική κατάσταση στην περιοχή.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 02.02.2021