ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για παράβαση καθήκοντος και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση διώκονται ο νυν και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και Απόστολος Βουλγαράκης αντίστοιχα, σε σχέση με την υπόθεση του γηροκομείου Αγία Σκέπη στα Χανιά. Όπως είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Φεβρουάριο η «Εφ.Συν.», οι πράξεις και οι παραλείψεις των ελεγκτικών υπηρεσιών στην υπόθεση του γηροκομείου ήταν τόσο εξόφθαλμες, που στην ουσία καθιστούσαν την Περιφέρεια Κρήτης «συνεργό» στους βασανισμούς των ηλικιωμένων.

Ήδη στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο της κύριας υπόθεσης βρίσκονται τα ονόματα 12 υπαλλήλων και προϊσταμένων της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε κάποιους εκ των οποίων αποδίδονται κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα ακόμα και για το αδίκημα της αρπαγής ηλικιωμένης. Από την προανακριτική διαδικασία έχει προκύψει η ύπαρξη ενός ολόκληρου μηχανισμού ειδοποίησης των ιδιοκτητών της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων κάθε φορά που προγραμματιζόταν αιφνιδιαστικός έλεγχος.

Ακόμα όμως και όταν υπήρχαν καταγγελίες αλλά και διαπιστωμένες παραβάσεις των όρων λειτουργίας (όπως π.χ. ο υπερπληθυσμός των ηλικιωμένων), αυτό δεν εμπόδιζε την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας να ανανεώνει την άδεια λειτουργίας του γηροκομείου.

Τα ονόματα των δύο αντιπεριφερειαρχών περιλαμβάνονται σε ξεχωριστή δικογραφία, που αφορά μόνο πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, και η οποία πλέον «ακουμπά» και τα πολιτικά πρόσωπα, στέλνοντας στο εδώλιο τους δύο αυτοδιοικητικούς. Συγκεκριμένα, για τον νυν αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή στο κατηγορητήριο τονίζεται πως διεύρυνε την άδεια λειτουργίας της μονάδας από 16 σε 46 κλίνες, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη άδεια είχε λήξει και συνεπώς όχι μόνο δεν μπορούσε να επεκταθεί, αλλά ούτε και να τροποποιηθεί. Επιπλέον, κ. Καλογερής κατηγορείται πως δεν έλαβε υπόψη τις σωστές επισημάνσεις ενός μέλους της τριμελούς επιτροπής ελέγχου της μονάδας, το οποίο διαπίστωσε σοβαρότατες παραβάσεις. Επιπλέον, ο κ. Καλογερής κατηγορείται πως παρέλειψε να σφραγίσει τη δομή μολονότι είχε λάβει γνώση των σοβαρών κατηγοριών για κακουργηματικές πράξεις που είχαν απαγγελθεί στις ιδιοκτήτριες.

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης παραπέμπεται επίσης για παράβαση καθήκοντος, καθώς για τουλάχιστον 2,5 χρόνια και παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως η δυναμικότητα της μονάδας υπερέβαινε κατά πολύ την προβλεπόμενη, παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αναφορικά με τον έλεγχο ή και τη σφράγισή της. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ρητά πως ο κ. Βουλγαράκης ήταν εκείνος που ήδη από το 2012 εξέδωσε παράνομα την άδεια λειτουργίας του γηροκομείου (δεν είχαν προσκομιστεί ούτε τα στοιχειώδη δικαιολογητικά). Πάντως, για την παράνομη χορήγηση της πρώτης άδειας λειτουργίας ο κ. Βουλγαράκης δεν διώκεται, καθώς το αδίκημα έχει πλέον παραγραφεί.

Η συγκεκριμένη δικογραφία προωθείται με ρυθμούς κατεπείγοντος, καθώς υπάρχει κίνδυνος παραγραφής και άλλων αδικημάτων και η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Στην πρώτη του αντίδραση ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», χαρακτήρισε «αναμενόμενη» τη δίωξή του, ενώ τόνισε πως «εφόσον επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη, θα περιμένουμε την κρίση της. Θα είναι χαρά μου να δώσω τις εξηγήσεις που απαιτούνται», ανέφερε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται πως στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος σε προηγούμενη δήλωσή του είχε αναφέρει πως «Στο συγκεκριμένο γηροκομείο είχαν γίνει έλεγχοι και από άλλες ανεξάρτητες αρχές, όχι μόνο από την Περιφέρεια, και πάλι δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης και θα τοποθετηθούμε εκ νέου».

Πάντως, παρά τις θυελλώδεις αποκαλύψεις και παρά το γεγονός ότι οι δύο ιδιοκτήτριες και δύο γιατροί βρίσκονται στη φυλακή, το γηροκομείο στα Χανιά συνεχίζει να λειτουργεί με περίπου 30 τρόφιμους, ενώ πρόσφατα άλλαξε τον διακριτικό του τίτλο από «Αγία Σκέπη» σε «Ευ Ζην Care». Στις θέσεις τους επίσης εξακολουθούν να βρίσκονται και οι 9 από τους 12 κατηγορούμενους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας (οι άλλοι τρεις συνταξιοδοτήθηκαν) και συνεχίζουν να είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των γηροκομείων στα Χανιά.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 23.06.2022