ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Η ΦΡΙΚΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους για την κακοποίηση ενός 19χρονου με νοητική υστέρηση στα Χανιά, ο πατέρας του και δύο ιερείς ● Καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης.

Kαταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης του κατ’ εξακολούθηση βιασμού ενός 19χρονου ατόμου με ειδικές ανάγκες έρχονται στο φως τις τελευταίες μέρες στα Χανιά, εν όψει της δίκης που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το 2021 όταν έπειτα από ανώνυμη καταγγελία η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πλατανιά πραγματοποίησε αυτοψία στο σπίτι όπου διέμενε ο 19χρονος, στο χωριό Γλώσσα, διαπιστώνοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το παιδί μίλησε σε μια κοινωνική λειτουργό για τον βιασμό του από τον έναν κατηγορούμενο στην ηλικία των 14 ετών, ενώ ανέφερε πως κοιμόταν στα χωράφια, σε ένα παλιό αυτοκίνητο, ακόμα και πάνω στα δέντρα, καθώς ο πατέρας του τον χτυπούσε και τον κλείδωνε έξω από το σπίτι.

Αριστερά ο πατέρας του 19χρονου και δεξιά ο προφυλακισμένος γείτονάς του

Στη συνέχεια μίλησε και για την ομαδική κακοποίηση – ιατροδικαστής επιβεβαίωσε πως όντως έχει υποστεί κατ’ εξακολούθηση βιασμό και μάλιστα σε πρόσφατο χρόνο κατά την ημερομηνία της εξέτασης. Ολα τα παραπάνω αφορούν την περίοδο 2017-2021, ενώ η μητέρα του Γιάννη καταγγέλλει πως ο πατέρας του τον κακοποιούσε ακόμα και από το 2013, όταν ήταν μόλις 10 χρόνων.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι είναι πέντε, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του παιδιού που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της συνέργειας σε βιασμό με σωματική βία εις βάρος ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση όπως και της συνεργασίας σε τέλεση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένας γείτονας όχι μόνο βίαζε το παιδί με την ανοχή του πατέρα αλλά το οδηγούσε και σε άλλο σπίτι στον Ταυρωνίτη, όπου δύο ιερείς τον κακοποιούσαν σεξουαλικά, ενώ τον απειλούσαν ότι «θα τον σταυρώσουν σαν τον Χριστό και θα τον κάψουν ζωντανό σαν τον Ιούδα» αν αποκαλύψει όσα συνέβαιναν. Οι δύο ιερείς και ο γείτονας είναι προφυλακισμένοι, ενώ ο πατέρας έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Ο ένας εκ των δύο ιερέων είναι θείος του 19χρονου (αδελφός του πατέρα του). Ηταν εφημέριος του ναού στο χωριό και διευθυντής στο σχολείο που πήγαινε ο Γιάννης, ενώ υπηρέτησε και ως αρχιερατικός επίτροπος του μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιου. Ο δεύτερος ιερέας λειτουργούσε επίσης σε ναό της Κισσάμου. Εμπλεκόμενος είναι και ο αδελφός αυτού του ιερέα που έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση ανηλίκου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη, αλλά έχει αφεθεί προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση.

Οι ιερείς αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες του βιασμού με σωματική βία και απειλές σοβαρού και άμεσου κινδύνου σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και ζωής, από κοινού από περισσότερους των δύο δραστών κατ’ εξακολούθηση. Απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, κατονομάζοντας άλλα πρόσωπα ως υπεύθυνα για τον βιασμό του 19χρονου. Μετά την προφυλάκισή τους η Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου ανακοίνωσε την προσωρινή τους παύση, ζητώντας ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση από όλους «να μη σπεύσουν να προβούν σε συμπεράσματα και κρίσεις, καθώς έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα φανερωθεί η αλήθεια».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία των Χανίων. Οπως καταγγέλλει η συλλογικότητα της κατάληψης Rosa Nera, ένα πλέγμα εξουσίας επιβάλλει την «ανωνυμία» των κατηγορουμένων και το «σκοτάδι» γύρω από αυτούς, παραλληλίζοντάς τη με εκείνη του κολαστηρίου-οίκου ευγηρίας της Αγίας Σκέπης: «Και στις δύο αυτές υποθέσεις αδιανόητης βαρβαρότητας που μας έχουν στιγματίσει ως τοπική κοινωνία, διαπλεκόμενοι παράγοντες της Εκκλησίας, της Δεξιάς και της οικονομικής ελίτ της πόλης αγωνίζονται για να κρατήσουν τα στόματα κλειστά».

Ταυτόχρονα, αφήνονται σαφείς υπόνοιες για την αποτελεσματική υπεράσπιση του Γιάννη έναντι των βασανιστών του από την πλευρά της κρατικής δομής όπου φιλοξενείται, ενώ αναφέρεται πως στη δίκη υπάρχει πιθανότητα αντί να αναδειχτεί ο βασανισμός του παιδιού να γίνει προσπάθεια ώστε να διασωθεί η υπόληψη των κατά τα άλλα «ευυπόληπτων» προφυλακισμένων παπάδων, για να μην καταρρεύσει για ακόμα μία φορά το κατασκεύασμα της χριστιανικής ηθικής. Η Rosa Nera θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια του Ρεθύμνου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 05.12.2022