ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΝ… ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Φωτιές ανάβει στα Χανιά μια φωτογραφική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την εγκατάσταση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και άλλων επιβαρυντικών χρήσεων μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε προχθές το βράδυ, χτύπησε καμπανάκι στους κατοίκους του χωριού Κακοδίκι, στα νότια των Χανίων, εξαιτίας της κόντρας που έχει προκύψει με τον τοπικό Δήμο Καντάνου-Σελίνου ως προς τη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ο οποίος θα υποδέχεται τα σκουπίδια όλου του δήμου.

Την ώρα που οι κάτοικοι φωνάζουν για την επιλογή του χώρου κοντά στο χωριό τους, σε περιοχή που αποτελεί δασική έκταση (κάτι που απαγορεύεται μέχρι τώρα από την περιβαλλοντική νομοθεσία), έρχεται το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος να αλλάξει με την επίμαχη τροπολογία τον νόμο και να δώσει τη δυνατότητα αυτή, ειδικά για την Κρήτη και την Εύβοια.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που έχει τις υπογραφές του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, η επιλογή αυτή δικαιολογείται λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης κατάλληλων χώρων για τους ΣΜΑ.

Τονίζεται επίσης πως η ίδια δυνατότητα δινόταν μέχρι τώρα σε όλες τις νησιωτικές περιοχές, αλλά η Κρήτη και η Εύβοια εξαιρούνταν, προφανώς λόγω του μεγέθους τους.

Ωστόσο ξαφνικά η Κρήτη και η Εύβοια φαίνεται να… μίκρυναν και να μην υπάρχουν άλλοι χώροι για τις εγκαταστάσεις αυτές πλην των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Οι κάτοικοι του Κακοδικίου πάντως μιλούν για τροπολογία που έρχεται σε «ύποπτο» χρόνο και φωτογραφίζει την περιοχή τους, καθώς η έκταση για την οποία προορίζεται ο ΣΜΑ είναι κατά κύριο λόγο δασική.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Κωστής Πετράκης, μέλος της επιτροπής κατοίκων του χωριού, κάνει λόγο για συνεχείς «παρεκτροπές» της δημοτικής αρχής:

«Αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε εμείς για να πάρουμε τοπογραφικό διάγραμμα με βάση τους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού όπου φαίνεται ότι περίπου 1.200 τ.μ. της έκτασης που ήδη μίσθωσε ο δήμος είναι καταπατήσεις δημόσιων δρόμων» αναφέρει ο ίδιος.

Υποψίες για «ροκάνισμα» του χρόνου από την πλευρά του δήμου είχε εκφράσει μιλώντας στην ΕΡΑ Χανίων ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κακοδικίου, Ευτύχης Αποστολάκης, όταν ο δήμαρχος τους ζήτησε πίστωση χρόνου για την επανεξέταση του θέματος. «Ισως περιμένουν οριστικές εγκρίσεις από την περιφέρεια ή από αλλού» έλεγε τότε και οι εξελίξεις με την τροπολογία Σκουρλέτη -Τσιρώνη φαίνεται να τον δικαιώνουν.

«Εξετάζονται όλα»

Εντελώς διαφορετική εικόνα πάντως για το προτεινόμενο έργο δίνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος της περιοχής, Αντώνης Περράκης, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση και κακή ενημέρωση. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως ο δήμος δεν εμμένει στη συγκεκριμένη επιλογή χώρου (στο Κακοδίκι), αλλά εξετάζει προσεκτικά όλες τις πρόσφορες λύσεις και άλλες που ίσως προταθούν.

«Εκείνο που είναι σημαντικότερο όμως είναι να καταλάβουν οι κάτοικοι πως ο ΣΜΑ δεν είναι επιβαρυντικός για την περιοχή. Πρόκειται στην ουσία για δύο μεγάλα κοντέινερ. Στο ένα θα τοποθετούνται τα ανακυκλώσιμα από τους μπλε κάδους και στο άλλο τα σύμμεικτα απορρίμματα.

»Τα κοντέινερ θα μεταφέρονται στα Χανιά σε καθημερινή βάση το καλοκαίρι και κάθε δύο μέρες τον χειμώνα, χωρίς να προκαλούν καμία ρύπανση στην περιοχή. Οι υπερβολικές αντιδράσεις των κατοίκων του Κακοδικίου, απ’ όπου σημειωτέον κατάγομαι και ο ίδιος, προκαλούν σύγχυση με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια εντελώς λάθος εικόνα» σημειώνει ο κ. Περράκης.

Ο ίδιος, τέλος, μιλά για μια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ, λίγο έξω από την Παλαιόχωρα, για τον οποίο έχουν επιβληθεί ήδη μεγάλα πρόστιμα στον δήμο.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Κακοδίκι).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.09.2016,