ΠΟΙΝΗ ΤΡΙΜΗΝΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιβλήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Ν. Καλογερή, ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η απόφαση ● Συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη, με στοιχεία σοκ για τη φρίκη που ζούσαν οι ηλικιωμένοι ● Νέους ελέγχους προαναγγέλλει η Περιφέρεια Κρήτης για τη δομή, που συνεχίζει να λειτουργεί σαν να μη συνέβη το παραμικρό και υπό την ίδια διοίκηση.

* Μάριος Διονέλλης, Εύα Παπαδοπούλου.

Πειθαρχική ποινή αργίας τριών μηνών έχει επιβληθεί στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή λόγω της βαριάς αμέλειας που έχει επιδείξει στην υπόθεση του γηροκομείου-κολαστήριο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά. Η ποινή επιβλήθηκε μετά την επιβαρυντική έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το γεγονός ότι ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ γνώριζε τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων, το 2019, όχι μόνο δεν σφράγισε τη δομή, αλλά ενέκρινε και τον διπλασιασμό της δυναμικότητάς της.

Η πειθαρχική ποινή της τρίμηνης αργίας επιβλήθηκε από την αρμόδια κατά τον νόμο Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και μετά από σχετική γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών Οργάνων ΟΤΑ, για «σοβαρή παράβαση καθήκοντος που τέλεσε από βαριά αμέλεια», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. Η ποινή της αργίας έχει επιβληθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, δηλαδή σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που είχε υποβληθεί τον Νοέμβριο του 2023 (βλ. «Εκθεση-κόλαφος για τις παρανομίες της Περιφέρειας Κρήτης», «Εφ.Συν.», 22.1.2024).

Την είδηση επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» και ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, εξηγώντας πως επί της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει ασκήσει προσφυγή στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεπώς γι’ αυτό συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Ο κ. Καλογερής αναφέρει πως το έγγραφο που υπέγραψε το 2019 για την επέκταση της άδειας του γηροκομείου είχε όλες τις εγκρίσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πάντως, ερωτώμενος για τις νέες αποκαλύψεις σε σχέση με τη σημερινή λειτουργία της δομής (βλ. «Αγία Σκέπη: Ούτε τώρα θα κλείσει;», «Εφ.Συν.» 7.1.2025) και για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που κατήγγειλε από τις 30 Δεκεμβρίου η παραιτηθείσα διευθύντρια, ο κ. Καλογερής απαντά και πάλι πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας θα διενεργήσουν ελέγχους, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει, για να διαπιστωθεί η σημερινή κατάσταση. «Η περιφέρεια δεν θα χαριστεί σε κανέναν», λέει ο ίδιος, εξηγώντας πάντως πως ακόμα και αν εκδοθεί διαταγή σφράγισης, αρμόδια να την εφαρμόσει είναι η αστυνομία και όχι η περιφέρεια και μόνο εφόσον έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια όλοι οι τρόφιμοι του γηροκομείου.

Τους έδεναν

Εν τω μεταξύ, τα όσα έμαθε πως διαδραματίζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του γηροκομείου αφηγήθηκε χθες κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσής της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η Μαρία Παπαδάκη, μάρτυρας που έχασε τον πατέρα της από πνευμονία μετά την τριήμερη διαμονή του στην «Αγία Σκέπη».

«Η δομή αυτή είναι ένας προθάλαμος τάφου», της είχε πει βοηθός νοσηλευτή, ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας και αναμένεται να εξεταστεί από το δικαστήριο τις επόμενες ημέρες. «Μου είχε προκαλέσει σοκ όταν μου είπε ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο τον Ιούλιο του 2020 είχαν πεθάνει γύρω στα 14 άτομα. Επειδή ο πατέρας μου είχε μπει Ιούνιο, σκέφτηκα μήπως αυτό συνδεόταν με τον χαμό του πατέρα μου» κατέθεσε η μάρτυρας.

Για να διασταυρώσει στη συνέχεια τις πληροφορίες, η μάρτυρας προσέγγισε και άλλους πρώην υπαλλήλους και τους άκουγε να περιγράφουν πως στους ηλικιωμένους χορηγούνταν πολύ ισχυρά κατασταλτικά φάρμακα, ώστε να είναι σε μηδενική επαφή με το περιβάλλον, πως τους έδεναν με υλικά που δεν άφηναν ίχνη πάνω στο σώμα τους, πως υποσιτίζονταν, ειδικά όσοι διέμεναν στο υπόγειο της δομής, και φώναζαν πως πεινούσαν. «Δεν τους επιτρεπόταν ούτε να πάνε στην τουαλέτα λόγω έλλειψης προσωπικού και τους υποχρέωναν να κάνουν την ανάγκη πάνω τους. Οι άνθρωποι δένονταν με διαταγές της ιδιοκτήτριας. Ειδικά αυτοί που ήταν ανοϊκοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Της είπαν ακόμη ότι οι έλεγχοι της υγειονομικής υπηρεσίας γίνονταν πάντα κατόπιν προειδοποίησης, με αποτέλεσμα να εξαφανίζουν κάθε στοιχείο που θα μαρτυρούσε την κατάσταση των ηλικιωμένων. Καταγγελίες στην υγειονομική υπηρεσία είχαν υποβληθεί στο παρελθόν, ιδίως για διασπορά ψώρας. Ολες όμως, είπε η μάρτυρας, εξαφανίζονταν. «Από το ίδιο το σύστημα υπήρχε προστασία», υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε πως η δομή απέφευγε να γίνονται διακομιδές στο νοσοκομείο «για να μη βγει προς τα έξω ο τρόπος μεταχείρισης των ηλικιωμένων».

Απόλυτη συγκάλυψη

Το όνομα του αντιπεριφερειάρχη αναφέρθηκε και χθες στο δικαστήριο από την κ. Παπαδάκη, η οποία τόνισε πως, αφού έγινε γνωστό ότι διερευνώνται οι υπεύθυνοι της δομής (σ.σ. το 2021), ο κ. Καλογερής, αρμόδιος να εποπτεύει τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ διέψευσε τις καταγγελίες.

«Είπε ότι δεν είχε γίνει ποτέ καμία καταγγελία και δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές η συγκεκριμένη δομή. Πως η μονάδα αυτή είναι υποδειγματική. Και παρακολουθούσα εμβρόντητη τα λεγόμενα, ότι οι καταγγελίες αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η απόλυτη συγκάλυψη για άλλη μια φορά», ανέφερε η κ. Παπαδάκη.

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Παπαδάκη, ενώ θα εξεταστούν συνολικά 140 μάρτυρες.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.01.25