ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΜΕ ΚΑΥΣΗ) ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε διαβούλευση μέχρι τις 12 Ιουνίου τέθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος έχει σκοπό να εισάγει νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, με κεντρική πολιτική επιλογή τη μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, στόχος είναι μέχρι το 2020 να έχει επιτευχθεί η ανακύκλωση του 50% των παραγόμενων αστικών απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων. Ωστόσο, στο πλάνο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Τσιρώνη περιλαμβάνεται και η καύση των απορριμμάτων (σ.σ. χρησιμοποίησε τον όρο «ανάκτηση ενέργειας») ενώ τελικός στόχος είναι μόνο ένα 30% των αστικών αποβλήτων να καταλήγουν σε υγειονομική ταφή.

Κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του σχεδιασμού αυτού θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους δήμους να έχουν ελευθερία ως προς τη μέθοδο ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή ενώ με τον νέο σχεδιασμό επιχειρείται μια αλλαγή κατεύθυνσης σε σχέση με αποτυχημένα παραδείγματα συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το νέο σχέδιο διατήρησης προβλέπει σημαντικά έσοδα (περίπου 200 εκατ. το χρόνο) από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών που θα συλλέγονται, με σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες παρέχοντας ταυτόχρονα εισόδημα και θέσεις εργασίας.

Ο Γιάννης Τσιρώνης στάθηκε ιδιαίτερα στο δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις από όσους θίγονται έχοντας προϋπολογίσει τεράστια έσοδα από τη «μπίζνα» των σκουπιδιών. Με τα γνωστά φληναφήματα περί «σοβιετικού μοντέλου» στη διαχείριση των απορριμμάτων απάντησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, αλλά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, του ο ποίου ο περιφερειακός σχεδιασμός μέσω ΣΔΙΤ έχει παγώσει πνίγοντας στα σκουπίδια ιδιαίτερα την περιοχή της Τρίπολης.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον νέο σχεδιασμό ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε επισκέψεις και επαφές σε όλη την Ελλάδα, για ενημέρωση των αιρετών ενώ δε διευκρίνισε αν πρόκειται να ακυρωθούν οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Κεντρικό ρόλο για την επίτευξη των στόχων θα παίξει η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών και σε αυτό έγκειται και η συνεισφορά των δήμων, που καλούνται να σχεδιάσουν προωθητικές-εκπαιδευτικές δράσεις, ενώ θα προβλέπεται ειδική αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων των απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 08.06.2015